Autor: ITuudised.ee • 8. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Proeksperdil täitus veerand sajandit

Dr Tarvo raudvere Proeksperdi automaattestide laboris.
6. aprillil möödus veerand sajandit IT-firma Proekspert asutamisest. Tänaseks on 160 töötajaga juhtidevaba organisatsioonina tuntud ettevõte oma tooteid ja teenuseid müümas 17s riigis.

25 aastat tagasi asutas väike inseneride ja arendajate meeskond IT-firma Proekspert. Praeguseks on Proekspert kasvanud enam kui 160 töötajaga edukaks disaini- ja tarkvaraettevõtteks, mis loob digitaalseid tooteid ja teenuseid 17s riigis. Juba esimeste projektidega erines Proekspert nö klassikalistest tarkvarafirmadest: lahendusi loodi mitte ainult arvutitele, vaid ka tarkadele seadmetele. Programmeeriti juhtimissüsteeme bioreaktoritele, makseautomaatidele ja tööstuse tootmisliinidele. Kuna lisaks sellele luuakse paralleelselt ka klassikalisi IT-lahendusi, on Proeksperdis  aja  jooksul kogunenud väärtuslik kogemus tööstuse ja IT koostööst, millele tugineb ka praegu toimuv tööstusrevolutsioon "tööstus 4.0".

Proeksperdi eestvedaja Marko Sverdliku sõnul on ettevõtte visiooniks maailm, kus robotid teevad ära igava ja rutiinse osa tööst ning kus inimestel on tänasest suurem vabadus pühendada oma aeg sellele, mis nende jaoks oluline on.

Proeksperdi teenusteportfelli on lisandunud ka andmeteaduspõhised lahendused ning disainiteenused. Julge innovaatorina on Proekspert rakendanud disainmõtlemist nii inimesekesksete tarkade seadmete ja digitaalsete toodete loomises kui ka oma organisatsiooni disainis, olles muuhulgas tuntud ka juhtidevaba ettevõttena. Näitena disainmõtlemise rakendamisest töötajakogemuse disainimisel avas Proekspert eelmisel aastal harukontorid linnades, kus ettevõtte töötajad tahavad elada. 

Noppeid ettevõtte olulistest verstapostidest viimasel viiel aasta:

2018 Proekspert pani korraldaja ja toetajana õla alla Eestis toimunud uuele tehisintellekti konverentsile North Star AI. 2017 Proekspert võitis Saksa-Eesti majandusauhinna „Digitaalajastu võidukäik – Industrie 4.0“.2017 Proekspert võitis European Excellence Awards „Work 4.0 – work of the future“ kategooria. 2017 Ettevõte oli Eesti esindaja Euroopa Äriauhindade konkursil.2016 Proekspert oli Eesti Ettevõtluse Auhindade konkursil Aasta Disainirakendaja.2015 Ettevõte osteti Taani tööstuskonsernilt Danfoss tagasi Eesti töötajate omandusse. Nii on Proekspert 100% oma töötajate ettevõte.2013 Sass Henno kirjutas Proeksperdist esimese Eesti firmapõhise seiklusromaani "Homse maailma kirjanikud". Tasuta e-raamatu saab alla laadida siit: http://people.proekspert.ee/blog/?p=1029   2013 Proeksperdis juurutati juhtidevaba organisatsioon.

Proeksperdi omanikud ja töötajad Andrus Suitsu, Andrus Kuus, Marko Sverdlik ja Vambola Kotkas.
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755