Autor: ITuudised.ee • 10. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tükike kõrgtehnoloogilist Eestit igas Skandinaavia kodus

Incapi juhatuse liige Otto Richard Pukk
Suur osa Põhjala riikide kodudes kasutatavatest anduritest on valmistatud Eesti elektroonikatööstuste poolt.

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu juhatuse liige, Kuressaares tegutseva elektroonikatehase Incap juht Otto Richard Pukk kinnitas, et siinne elektroonikatootmine paistab silma kiire arengu ja tootearenduse poolest, mida on märgatud ka Skandinaavias.

Suur osa Norra kodude kaugloetavatest elektri-, soojuse-, või veearvestite nn ajudest on toodetud Eestis, niisamuti on valminud siin ka märkimisväärne osa Rootsis ja Soomes kasutatavatest liikumis-, hääle ja teistest turvaanduritest, loetles ta.

Ka Skandinaavias igapäevaselt kasutuses LED-tänavavalgustid, elektrilised segistid, programmeeritavaid lülitid, keevitusseadmete analüsaatorid, ehitussektori vibratsiooniandurid jms elektroonikaseadmed toodetakse just Eestis.

„Eesti elektroonikatööstus on aastaid olnud üks olulisemaid majanduskasvu panustavaid töötleva tööstuse harusid, mis annab suure osa kogu Eesti tööstussektori ekspordist. Üha hoogsam trend kolida tootmine Hiinast tarbijale lähemale Euroopasse või USAsse on kasvatanud lühikese aja jooksul ka Eestis toodetud aga Skandinaavias kasutatava elektroonika osakaalu,“ selgitas Pukk.

Hiinast väljakolimise kõrval lõikab Eesti tema sõnul kasu teisest olulisest trendist, milleks on väiksemad, aga sagedasemad tootepartiid. „See nõuab elektroonikatootjatelt suurt paindlikkust, aga selle saavutamiseks on tööstused juba mõnda aega pingutanud ja Eesti tase on globaalses konkurentsis väga hea. Näiteks Saaremaal tegutsev Incap on selliselt üles ehitatud, et tootmisliini seadmeid saab vastavalt tellimustele kiirelt ja lihtsalt muuta, mistõttu on võimalik toota nii alustavale start-up-ettevõttele kui ka kogenud suuremahulisele elektroonikatootjale,“ kirjeldas Pukk.

Tema sõnul võib väita, et elektroonikatööstus on Eesti kõige automatiseeritum ja kaasaegsem tööstussektor. „Hoolimata eestlaste hulgas enamasti levinud lihtsa ja odava allhanke mainest, suudab elektroonikatööstus tänu efektiivsele tootmisele tuua Eestisse kasumliku osa maailmamajandusest,“ sõnas Pukk.

Incapi juhi kinnitusel on Eesti elektroonikatööstuse rolliks – masstootmise kõrval – järjest enam toetada kohalikku kasvavat start-up-ettevõtete ja e-riigi edulugu, et aidata uuenduslikud ideed ja prototüübid päriselt valmis meisterdada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755