Autor: ITuudised.ee • 16. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert soovitab: kuidas kodus internetiühendust turgutada

Foto: Pixabay
Kui tunned, et kodune internet on liiga aeglane, siis loe Tele2 eksperdi lihtsaid nippe selle turgutamiseks.

Interneti kasutus on tänapäeval kasvanud tohututesse kiirustesse, kuna inimeste ootus kohesele üle veebi toimuvale infovahetusele nii kodus, mobiilis kui kontoris on äärmiselt suur. Näiteks selgus märtsis Tele2 läbi viidud interneti mahu testimisel, et kui keskmiselt kasutatakse kuus 3,6 gigabaiti mobiilset interneti, siis inimestele vabad käed andes kasvas maht kolm korda.

Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri annab siikohal näpunäiteid, kuidas hoida oma internetiühendus parimas võimalikus töökorras. Ta tuletab ka meelde, et tehnika vajab samamoodi pidevat hooldust ja taaskäivitamist nagu sülearvutid või nutitelefonid.

„WiFi-ruuteri õige paigutus ning aeg-ajalt tehtav restart lahendavad tihtipeale vähemalt pooled ruuteritega seotud probleemid,“ kinnitab Sarri. „Kõige mõistlikum ongi probleemide tekkimisel esmalt ise üle vaadata, kas saaks midagi kodus ära teha, et signaal paremini leviks.“

1. probleem: internetiühendus kõigub pidevalt ning teeb lemmikseriaali vaatamise veebis tüütuks.

Paigutage WiFi-ruuter kodu keskele ja tõstke võimalikult kõrgele. Suure tõenäosusega asub praegu teie ruuter toa nurgas, kuid seinad ja muud takistused neelavad WiFi-signaali. Mida kaugemale ruuterist liikuda, seda rohkem tekib nn surnud alasid, kuhu signaal ei ulatu. Parem on paigutada seade korteri või maja keskele, et WiFi kataks ühtlaselt kogu elamispinna. Ideaalis peaks ruuter olema nägemisulatuses kohas, kus internetti kõige rohkem kasutatakse.

WiFi-ruuterid kiirgavad raadiolaineid, mis liiguvad signaaliallikast välja- ja allapoole. Ruuteri paigaldamine seinale või kõrgele riiulile võib anda parema signaali, eriti juhul, kui elate kahekordses majas ja tahate hea ühenduse saada mõlemal korrusel.

2. probleem: veebilehtede lehitsemine on muutunud liiga aeglaseks.

Kui WiFi ruuter on paigutatud kodus sobivasse kohta, kuid endiselt on mure tugeva signaali saamisega, siis vaadake üle, kas ruuteri antennid osutavad õiges suunas. Horisontaalse levi parandamiseks suunake antenn üles, vertikaalse levi parandamiseks küljele.

Mitmekorruselises majas võib ruuteri antenni küljele suunamine parandada signaali levikut ülakorrustele. Kui suunate antenni üles, siis see parandab signaali külgsuunalist levikut.

Kui teie ruuteril on aga kaks antenni, saate kaks kärbsest ühe hoobiga, kui suunate ühe antenni üles ja teise küljele. Ja kui teie ruuteril ei ole ühtegi antenni, tuleb see kindlasti seada õiget pidi. See tähendab, et püstist ruuterit ei tohi asetada küljele.

3. probleem: liikumise pealt ühest toast teise mängib WiFi pidevalt peitust ning mõnes toas võib seda otsima jäädagi. Signaal on erinevates tubades erinev.

Selle probleemi puhul tuleb üle vaadata eelnevad soovitused ning kui mure on endine, jälgige kindlasti, et ruuteri ümbruses poleks metallist esemeid. Köök ei ole ruuterile kindlasti parim asupaik, sest metall hajutab WiFi-signaali üsna tõhusalt.

Ka ärge hoidke ruuterit mikrolaineahju lähedal. Mikrolaineahjud töötavad umbes samal sagedusel, mida kasutavad traadita ruuterid ja isegi see pisike kiirgusekogus, mis mikrolaineahjust välja pääseb, võib teie internetisignaali häirida.

Võib ka juhtuda, et vahel ei saagi hästi ühe WiFi-ruuteriga probleemi lahendada, kuna betoon- ja kiviseinad takistavad levi. Kui ruuter paarist küljest betoon- või kiviseinaga ümbritseda, ei jõua signaal teie kodu kaugeimatesse punktidesse. Kõik materjalid peegeldavad teatud määral kiirgust, mõned aga neelavad seda üsna tugevalt, eriti betoon. Põrandad ja laed on tavajuhul seintest parema läbilaskvusega. Sel juhul võib juhtuda, et vajate hoopis lisaruuterit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755