Autor: ITuudised.ee • 18. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad uurivad Hiinas e-kaubanduse võimalusi

Viljar Lubi
Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
E-kaubandusega tegelevad Eesti ettevõtted kohtuvad sel nädalal Hiinas partneritega, et leida võimalusi, kuidas suurendada kaupade transporti läbi Eesti.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsleri Viljar Lubi juhitud äridelegatsiooni Hiina visiidi eesmärgiks on arutada eelmise aasta novembris Hiinaga allkirjastatud e-kaubanduse ja IKT-alaste koostöölepete tegevusplaani järgmiseks poolaastaks.

Lubi sõnul on äärmiselt oluline, et eelmisel aastal sõlmitud lepingud ka päriselus realiseeruksid. „Meie huvi on Eesti kaudu Hiina kaubavoogude suurendamine läbi e-kaubanduse platvormide,“ ütles ta. „Selline tulemus eeldab head koostööd nii siseriiklikult transpordi ja logistika valdkonnaga ning maksu- ja tolliametiga kui ka rahvusvaheliselt Hiina kaubandusministeeriumiga,“ lisas Lubi.

Tema sõnul arutatigi kohtumisel Hiina kaubandusministeeriumiga kahe riigi e-kaubanduse alase koostöö arendamist. „Kuna kõikide kohtumiste juures olid ka Eesti ettevõtjad, siis käsitleti ühises ringis kitsakohti, kuidas parandada Hiina kaupade teekonda Euroopa tarbijani,“ täpsustas Lubi.

Asekantsleri sõnul on Hiina huvitatud Eestiga koostöö tegemisest, sest lisaks heale asukohale on hiinlastele avaldanud muljet kiire asjaajamine ja vähene bürokraatia. Seda tõestab ka Omniva Hiina-Eesti ühisettevõtte Post11 kogemus.

Eestlased kohtusid ka e-kaubanduse hiiu Alibaba grupi globaalse äri asepresidendi Sami Farhadiga, kes tutvustas rahvusvahelise äri võimalusi. „Farhad tänas senise koostöö eest Hiina-Eesti suunal ning julgustas Eesti ettevõtteid, eriti e-kaubandust, tegema rohkem müügitööd ja pakkuma oma tooteid ja teenuseid Hiina suunal,“ märkis visiidil osalenud Omniva juhatuse esimees Joona Saluveer.

Eesti suursaadik Pekingis Marten Kokk ütles, et näeb Eesti-Hiina e-kaubanduse koostöös suurt potentsiaali. „E-kaubanduse hoogustumine on ülemaailmne megatrend: seda ei iseloomusta mitte ainult e-poodide hulga ja eri teenuste kasv viimastel aastatel, vaid ka logistika ja postiteenuste mahtude kiire kasv – pakiautomaatide ja kullerteenuste aktiivsem kasutamine ning uute teenusepakkujate esilekerkimine,“ lausus ta.

Lisaks Hiina kaubandusministeeriumiga kohtumisele arutasid Eesti ja Hiina ettevõtjad koostöövõimalusi ka ühisel ümarlaual. Eestist võtsid kohtumisest osa Omniva, Tallinna Lennujaam, EVR Cargo, Boomerang Distribution, GTS Express ja Lexit Technologies. Hiina poolt osalesid Alibaba, JD Group, Huawei, SF Express, China International E-Commerce Co.

Visiidi raames toimuvad kohtumised ka Hiina riikliku arengu- ja reformikomisjoni, CITIC Groupi ja Huaweiga. Lisaks organiseeritakse Eesti ettevõtetele kohtumised Hiina ettevõtetega ning äriseminar, kus tutvustatakse digitaalse Hiina võimalusi ja e-kaubanduse trende.

Kohtumisi korraldab EAS koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning saatkonnaga Pekingis.

Visiit on üheks jätkutegevuseks möödunud aastal sõlmitud majanduskokkulepetele. Mullu novembris allkirjastas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo Hiina ministritega digitaalse siiditee ja e-kaubanduse majanduslepped eesmärgiga luua ühine e-kaubanduse koostöö kord ning ergutada ettevõtjaid rohkem koostööd tegema.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755