20. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas arvutiga töötamisel silmade väsimist vältida

Uuringute kohaselt kogeb arvutiga töötamisel umbes 80% inimestest silmade väsimist. Vaadates ekraani lühikese vahemaa pealt pikka aega põhjustab arvutiekraan silmade väsimust oluliselt rohkem kui näiteks telerivaatamine. Vaatame lähemalt kolme võimalust, kuidas vältida silmade väsimust.

Arvuti kasutamine võib põhjustada füüsilist väsimust

Umbes 80% töötajatest kogevad arvuti kasutamisest füüsilist väsimust ning teisi sümptomeid. Rohkem kui 90% neist töötajatest kogevad silmade väsimust ning valu.

Arvuti kasutamine võib põhjustada stressi

Jaapani tervishoiu, tööjõu ja heaolu ministeeriumi 2004. aasta uuringu tulemustest selgus, et 40% töötajatest tunnevad pikaajalisel arvutikasutamisel psühholoogilist stressi.

EIZO Nanao Corporation uuris, koostöös silmaarstide ja kuvarite tööohutus- ja tervise instruktoriga, kuidas monitorid ning töökeskkond võivad põhjustada väsimust ja jõudsid kolmele järeldusele.   

1. Vähendades kuvari heledust (brightness), väheneb poole võrra silmade vajadus teravustada ja nad väsivad vähem.

Uuringust selgus, et mida suurem on keskmine silmade fookuskaugus, seda suurem on väsimus. Tulemused võivad indiviidide lõikes küll erineda, kuid keskmise fookuskauguse suurenemisel 14,61%  halvenes keskendumine. Teiseks, monitori heleduse vähendamisel ei väsi silmad nii palju. Sobival heleduse tasemel võrreldes maksimumiga vähenes keskmine fookuskaugus poole võrra. Lisaks, kuvariga töötamise juhendi järgimisel väheneb silmade väsimus veelgi.

2. Korrektsed heleduse seaded ning arvuti õige kasutamine vähendavad kehalist väsimust.

Väsimustunne vähenes tulenevalt sellest, kas kasutati standardseid seadistusi, muudeti need sobivaks või siis järgiti lisaks veel ka kuvariga töötamise juhendit. Kasutades korrektseid seadeid vähenevad kas peavalu, kaelavalu, sõrmede ja käte valu ning ka alaselja vaegused jne.

3. Korrektne arvutikasutus suurendab tootlikkust ligi 12% võrra

Monitori heleduse vähendamine asjakohasele tasemele parandab töö efektiivsust 4,6% võrra. Tõhusus oli 7,9% parem kui töö tehti vastavalt kuvariga töötamise juhendile. See tõestab, et nõuetekohase töökeskkonna loomine mitte ainult ei paranda keha ja vaimu, vaid suurendab töö efektiivsust.

Kasutatava monitori töötingimuste seaded mõjutavad oluliselt silmade ning meele/keha väsimust ning töö efektiivsust. EIZO kasutab oma toodete arendamisel ergonoomikat, mis võimaldab arvutiga töötajatel monitore kasutada tervist säästvalt ja mugavalt.

Kolm võimalust silmade väsimuse vältimiseks

1. EKRAANI SEADETE KOHANDAMINE

Tavalises kontoris, kus tehakse teksti sisestamist on soovitatav monitori heledus sobitada paberilehe heledusega. Monitori heledust tuleks langetada kuni 100 -150 cd/m2, mis sobib tavalise kontorivalgustusega (300 - 500 luksi). Monitorid, mille heledust saab kergesti kohandada vastavalt erinevatele eesmärkidele, nagu näiteks tekstitöötlus või fotode vaatamine, toetavad mugavat töökeskkonda.

EIZO LCD monitorid (kõikide mudelite puhul ei ole rakendatavad)

Automaatse heleduse reguleerimise funktsioon (Auto EcoView / Bright Regulator)

See funktsioon kasutab monitori esiosas asetsevat sensorit, mis tuvastab ümbritseva heleduse taseme ning vastavalt sellele reguleerib monitori heledust. See ei vähenda mitte ainult ekraani heleduse poolt põhjustatud koormust silmadele, vaid vähendab ka ekraani ja vaadatavate dokumentide heleduse kontrasti, et saavutada töökeskkond, mis vastab kuvariga töötamise juhendile. Kui heledust reguleeritakse endale sobivaks, siis monitor salvestab selle ja järgmisel korral juba ise kohendab.

Heleduse reguleerimiskontroll

LCD-ekraanide puhul on tähtis, et heledust saaks vähendada, säilitades samal ajal stabiilse kuva ning vältida ekraani virvendamist. EIZO LCD-ekraanidega taustvalgustuses kasutatav kontroller säilitab heleduse vähendamisel stabiilset ja täpset ekraanil, ilma et oleks vaja filtrit lisada.

- Värvi temperatuuri korrigeerimine

Monitori ekraani tooni saab hõlpsalt reguleerida värvustemperatuuriks 5000 K, mis on tüüpiline meid ümbritseva valguse keskkond. Ekraani tooni ning dokumentide tooni ühtlustamine vähendavad sagedust, millal silmad peavad töötamisel värvides kohandusi tegema.

Isereguleerimisfunktsioon

EIZO monitorid tuvastavad arvuti sisendsignaali ja reguleerivad automaatselt kella, faasi, kujutise positsiooni ja suurust, et vältida virvendamist ja ebaühtlust.

- Fine Contrast 

"Fine Contrast" on EIZO-funktsioon eelmääratud režiimide valimiseks. Näiteks, kui kasutate tekstitöötluse või arvutustabeli rakendusi, valides režiimi "Tekst" muutub ekraani heledus ja värvitemperatuur sarnasemaks töölaual oleva paberi eredusele ja toonile. Režiimide vahetamine toimub lihtsalt vajutades monitori esipaneelil olevat nuppu. Lisaks sellele saab LCD-ekraani tarkvara EIZO's ScreenManager Pro abil määrata rakendusele eelseadistatud režiimi, nii et kui rakendus on aktiveeritud, muudab ekraan automaatselt oma sätteid vajaliku režiimi peale.

- EyeCare Mode

Valitud mudelite puhul võimaldab EyeCare'i režiim heledust vähendada kuni 4 cd/m2 või vähem. See ultra-madal heledus pakub mugavamat vaatamiskogemust töötamisel väga hämaras valguses, näiteks CAD-stuudios.

- EcoView NET  

See toitehaldustarkvara tagab võrgu sees keskse kontrolli monitoride toiteseadistuste üle. EcoView NETiga võib süsteemiadministraator sätestada iga võrku kuuluva monitori seadeid ning vajadusel võtta meetmeid ka silmade väsimise vastu võitlemiseks, näiteks heledust reguleerides või automaatse heleduse reguleerimise funktsiooni (Auto EcoView/Bright Regator) aktiveerimiseks.

2. REGULAARSETE PAUSIDE TEGEMINE

Arvuti kasutamisel vaatavad silmad lähedal asuva monitori ekraanile ja silmade lihas on pidevalt pinge all. Pärast teatud aja möödumist tekib väsimus ja see põhjustab valu, kuivust ja hägusat nägemist. Iga 60 minuti tagant peaks võtma 10-15 minutit puhkust arvutiga mitteseotud ülesannete tegemiseks ja võtma hetke, et vaadata kaugele ja aeglaselt pilgutama. Töötamise efektiivsuse suurendamiseks võiks veel tõusta püsti, vabastada kõik pinged venitades või liikudes, juua vedelikke kehas vereringe ergutamiseks või teha muud sobivat meele ja keha lõõgastamiseks.

EIZO LCD-monitorid on varustatud mitmete funktsioonidega, mis aitavad teha silmade säästmiseks vajalikke pause.

EyeCare Utility on EIZO poolt arendatud tarkvaraga, mis aitab parandada kuvariga töötamise juhendi järgimist. See meeldetuletusfunktsioon annab näiteks märku vajalikust puhkepausist. Samuti salvestab EyeCare Recorder monitori kasutamise töötunde.

EcoView NET toitehaldus tarkvara saab kasutada ka korrapäraste pauside ajastamiseks terves kontoris. Süsteemiadministraator saab teatud kellaajaks lülitada monitorid välja, et reguleerida korrapäraseid puhkepause.

EcoView Sense on integreeritud kohalolekusensor, mis lülitab monitori energia-säästurežiimi peale juhul, kui kasutaja ei ole ekraani ees. Kasutaja naastes lülitub monitor kasutusrežiimi peale tagasi. Antud seade tagab energiasäästu, samuti puudub töötajatel vajadus iseseisvalt monitori pidevalt välja lülitada.

3. EKRAANI ÕIGE ASENDI KOHANDAMINE

Monitori ekraani kõrgus ja nurk seatakse nii, et see sobitub kehahoiakuga tööasendis ja ei tekitaks silmadele koormust. Ekraani vertikaalse kõrguse seadistamiseks peaks silmapiir olema otse või suunatud veidi allapoole. Ekraani tuleks kallutada veidi ülespoole, nii et seda oleks kerge vaadata. Silmad peavad ekraanist olema 40 cm või kaugemal ning dokumendid ja klaviatuur peaks olema mugavas kauguses. Ekraani nurk tuleks kohandada nii, et välis- ja ümbritsev valgus ei peegelduks ekraanil.

Eizo monitoridel kasutatavad matt paneelid vähendavad silmade väsimust, hajutades peegeldavat valgust, mis muidu muudab ekraani raskesti nähtavaks.

EIZO LCD-monitoridel on mitmeid funktsioone, mis aitavad muuta nii monitori kallet, kõrgust kui ka pöördenurka.

Rohkem infot www.eizo.com (vene keeles loe SIIT)

Ametik esindaja Eestis on Crandali Kaubandus OÜ

Kontaktisik Tõnu Ritsbek  

Mobiil­telefon: +372 5017817 E-post: [email protected]

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755