Autor: ITuudised.ee • 20. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab Eestisse 2000 IKT-spetsialisti toomist

Foto: Pixabay
Ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palo allkirjastas 2000 IKT-välisspetsialisti Eestisse toomise toetusprogrammi tingimused.

Programm on osa Work in Estonia projektist ja selle eesmärk on toetada Eesti tööandjaid neile vajalike välisspetsialistide värbamisega seotud lisakulutuste tegemisel.

Välisvärbamistoetuse saamise tingimuseks on, et IKT-sektori töötaja peab olema Eestis makse maksnud vähemalt viis kuud. Eesmärk on katta kulutusi, mida tööandjad peavad tegema uute inimeste värbamiseks, mistõttu ei tohi toetust saav spetsialist viimase kolme aasta jooksul olla Eestis töötanud või õppinud.

Urve Palo sõnul on toetusprogramm avatud kõigile tööandjatele, kellel on tarvis IKT-oskustega inimesi. „Sealjuures on oluline märkida, et välisvärbamistoetus on riigipoolne investeering, mille teenime maksude kaudu iga värvatud spetsialisti pealt riigikassasse tagasi minimaalselt kahe kuu jooksul,“ selgitas minister. „Toetuse saaja brutopalk peab seetõttu olema vähemalt 2000 eurot,“ lisas Palo.

IT-juhtimise Aastakonverentsil 2018 on ühe olulise teemana arutluse all tippspetsialistide leidmise, värbamise ja motiveerimise teema. Personalijuhtide arutlusringis otsitakse vastust küsimusele, kuidas häid inimesi hoida. 

Konverents toimub 22. mail Tallinnas ja selle peateema on IT-juhi roll muutuvas maailmas, kus ettevõtted peavad edu saavutamiseks aina enam mõtlema digitaliseerumisele ja uute tehnoloogiate rakendamisele. Tutvu programmiga ja registreeru SIIN!

Eesti IKT-sektoris on hinnanguliselt puudu 7000 erialaspetsialisti. „Oleme valdkonnast huvitatud noortele loonud võimalused õppida IKT-eriala nii kutsekoolides kui ülikoolides ning lisaks on käimas mitmed programmid IKT-oskuste ümberõppeks täiskasvanutele,“ sõnas Palo.

„Tööjõu puudujääk Eesti ettevõtetes on aga nii suur, et ei ole leidunud piisavalt palju eestimaalasi, kes tahaksid tegeleda just digivaldkonnaga. Olukorras, kus töötajate puudus takistab ettevõtjate sõnul edasist kasvu, soovime riigi poolt toetada välisspetsialistide Eestisse toomist,“ kommenteeris minister tööjõupuudust Eesti IKT-sektoris.

Toetuseks on planeeritud neli miljonit eurot kolmeks aastaks ja seda rahastatakse IKT-arenguprogrammi vahenditest. Arenguprogrammi siht on lahendada erinevaid Eesti digisektori probleeme, teiste seas pakkuda kohanemisteenust välisspetsialistidele, toetada tööstuse digitaliseerimist ning paremini kasutada andmepõhist lähenemist toodete ja teenuste arendamisel.

Tööandjad saavad IKT-spetsialistide välisvärbamistoetust hakata taotlema Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest maikuu jooksul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755