Autor: ITuudised.ee • 23. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osa ehitajaid ei suuda 3D-joonistega töötada

BIMsummiti vestlusringis "Mis kasu on mudelist ehitusplatsil?" osalesid Maru Ehituse projektijuht Tiina Õunmaa, Middlesex University magistrant Kenet Kroon, Via Betooni esindaja Toomas Heinsalu ning Jetmari projektijuht Ardo Vakk.
Foto: Sten-Ander Ojakallas
Kolmemõõtmeliste jooniste kasutuselevõtt nõuab ehitusplatsil rohkem suhtlust, ent paljud ehitusala inimesed ei oska 3D-jooniseid piisavalt kasutada.

„Kui keegi eksib mudelis konstruktsioonide sisse joonistamisel, siis vahel piisab juba mõnest sentimeetrist, et kõik jookseb kokku,“ ütles elektritöid tegeva Jetmar OÜ projektijuht Ardo Vakk. „Varem töötasid töömehed 2D-joonise järgi rohkem ise, kuid täna peab olema projektijuht objektil rohkem kohal. Probleeme tekib just vanemate meestega, sest nooremad oskavad juba ise telefonis 3D-jooniseid vaadata ja järeldusi teha,“ kinnitas ta ehituskonverentsil BIMsummit.

Vakk lisas, et täna toimub objektil alltöövõtjatega suhtlust rohkem. „Varem, kui ainult 2D jooniste põhjal ehitati, siis ei jõudnud paljud probleemid projektijuhinigi – elektrikud ja torumehed lahendasid need omavahel juba ära,“ sõnas ta. „3D puhul tuleb vigu sisse lõplike materjalide valikust, seega on igapäevane mudeli täiendamine vajalik,“ ütles Vakk.

Londonis asuva Middlesex University magistrant Kenet Kroon märkis, et probleem on peamiselt teadmistes, õigemini nende puudumises. „Teadmistest jääb puudu, sest kutsekoolis ei õpetada seda. Me ei ole kaardistanud ära, mida me peaksime 3D-joonistega planeerima. Lisaks jääb puudu ka elementaarsetest tehnilistest seadmetest ja tarkvarast. Selle õppimine ei ole lihtne ning nõuab palju aega ja keskendumist. Platsil ei jõua seda juurde õppida, sest kui teadmised puuduvad, siis ei oska ka otsida infot,“ rääkis ta.

Krooni hinnangul toimivad 2D-joonised edasi juhul, kui need sünnivad 3D-mudeli põhjal. „Mingi info jääb kindlasti 2D kujule ja see on õige, aga kahjuks pole meil täna uuringut, mis ütleks täpselt ära, mida joonised sisaldama peaksid. Lisaks oleks vajalik teada ka seda, milline info peab olema tekstiline ning milline geomeetriline,“ sõnas ta.

Ka Via Betoon Eesti esindaja Toomas Heinsalu sõnul 2D-joonised veel ära ei kao. „Kui need lähevad, siis lähevad ka mehed ja tulevad robotid asemele,“ märkis ta. „2D joonised jäävad küll alles, kuid ehituse esimeses faasis pole need enam nii vajalikud. See jääb n-ö viimaseks asjaks, et platsi peal lüüakse joonised lauale ja 2D järgi hakatakse reaalselt ehitama,“ kinnitas Heinsalu.

Mudelprojekteerimisega viis aastat tegelenud Maru Ehituse projektijuhi Tiina Õunmaa arvates hakatakse BIMi kasutama siis, kui selles reaalset kasu nähakse. „Sellest hetkest hakatakse ka ise huvi tundma selle vastu, kuid ehitusjuht ei tohi lasta alltöövõtjatel mugavaks muutuda ja neile kõike infot ette anda,“ väitis ta.

„Ma tahaks uskuda, et 2D joonised ikka kaovad ära, kuid ma ise kontrollin alati 2D jooniselt andmeid,“ lisas Õunmaa. „Olen näinud arendusi, mille joonised on ainult 3D peal, kuid lõpuks kui arendus valmis sai, siis tehti ikkagi 2D joonised ka,“ rääkis ta.

Mudelprojekteerimine (BIM) võimaldab ehitise elutsükli vältel protsessis kõigil osapooltel – arhitektil, konstruktoril, eriosade projekteerijatel, arendajal, ehitajal, omanikul, kasutajal, haldajal jne – integreerida ühte mudelisse omale vajalik informatsioon ning kontrollida olemasolevat teavet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755