Autor: ITuudised.ee • 23. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TLÜ saab kultuuri suurandmete uurimiseks 2,5 miljonit

TLÜ professor Indrek Ibrus.
Foto: ERR
Tallinna Ülikooli projekt "Kultuuriandmete analüüs" saab Euroopa Komisjonilt ja Eesti riigilt 2,5 miljonit eurot.

Tegemist on interdistsiplinaarse digikultuuri uuringute projektiga, mille keskmes on kultuurilised suurandmed, nende analüüs ja vastutustundlik kasutamine.

Projektil on kaks suuremat eesmärki: kultuuriandmete interdistsiplinaarsete analüüsimeetodite arendamine ja uuringute läbiviimine ning temaatilise Open Labi loomine, mis võimaldab ühisuuringuid ja rakendusprojekte sidusrühmadega erinevatest sektoritest.

Kultuuri mõistetakse projektis väga avaralt kui kõikvõimalikke tähendusloome praktikaid (argikultuurist kõrgkultuurini), kultuuriandmed on aga andmed, mis tekivad nende praktikate käigus.

„See tähendab töötamist nii digitaalselt sündinud kultuuriandmetega, mida me igapäevaselt internetti kasutades tekitame, kui ka juba varasemalt loodud kultuuripärandiga, mida jooksvalt digiteeritakse ehk digitaalsele kujule viiakse, nt trükimeedia, fotod, filmid,“ sõnas Tallinna Ülikooli meediainnovatsiooni professor Indrek Ibrus, projekti üldjuht.

Üks uurimisprojekti algatajaid, Tallinna Ülikooli kultuuriajaloo professor Marek Tamm lisas, et maailm muutub üha enam digitaalselt vahendatuks. „Humanitaarteaduslik ekspertiis on äärmiselt vajalik, et mõista tänapäeva „andmestunud ühiskonna“ toimimisloogikat ja uusi tärganud tähendusloome praktikaid,“ kinnitas ta.

Tallinna Ülikooli teadusprojekt seabki eesmärgiks kultuuriandmete uurimisvaldkonna arendamise Eestis ja rahvusvaheliselt. See hõlmab endas muuhulgas kultuuriandmetele ulatuslikumat ligipääsu, nende kogumist ja vastutustundlikku jagamist, analüütiliste meetodite väljaarendamist ja sellealaste pädevuste kasvatamist.

Üks projekti eesmärkidest on luua ühisloomet võimaldav uus koostööplatvorm Open Lab, mis on projekti vedajate sõnul nii füüsiline kui ka vaimne ruum – koht, kuhu tulevad kokku partnerid avalikust, era- ja kolmandast sektorist, et koguda, korrastada ja analüüsida digikultuuri andmeid ning kasutada neid uute kultuuriteenuste arendamiseks.

Kultuuriandmete analüüsi Open Lab on osa laiapõhjalise Tallinna Ülikooli koostöö- ja arendusplatvormi Open Labs väljaarendamisest.

Tegu on esimese Eesti teadusprojektiga humanitaarteaduste valdkonnas, mida rahastatakse Horisont 2020 European Research Area õppetooli programmist.

Viis aastat kestvat projekti veavad kolm TLÜ instituuti: Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituut (BFM), humanitaarteaduste instituut ning digitehnoloogiate instituut. Lisaks Euroopa Komisjonile toetab projekti Eesti riik Euroopa Regionaalarengu Fondi toel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755