ITL koostas isikuandmete kaitse juhendi

Jüri Jõema
ITLi juht Jüri Jõema.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit pani koos andmekaitse inspektsiooniga kokku juhendmaterjali, mis aitab tarkvaraarenduse tellijal tagada isikuandmete kaitset.

"Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ettevõtted peavad väga oluliseks, et tarkvaraarenduse tellijad mõtleksid enne arenduse tellimist põhjalikult läbi selle, kas üldse ja milliseid isikuandmeid arenduse tulemusel valmiva teenuse raames töötlema hakatakse ning milliseid isikuandmeid tuleb töödelda tarkvaraarenduse teostamiseks," selgitas ITLi tegevjuht Jüri Jõema.

Soovituslik juhendmaterjal on koostatud kontrollküsimustena, millele tarkvaraarenduse tellijal on kasulik tellimuse ettevalmistamisel vastata. Juhendmaterjali koostamise algatusettepaneku tegid Jõema sõnul ITLi liikmed.

Andmekaitse inspektsiooni juhi Viljar Peebu sõnul on oluline tõsta nii avaliku kui ka erasektori hankijate teadlikkust isikuandmete kaitse töötlemisega seotud tingimuste osas. "Hankija kohustus on informeerida arendajat kõigist isikuandmete töötlemisega seonduvatest tingimustest," märkis ta.

"Seetõttu on oluline, et tellija oleks andmekaitse põhimõtete ning nõuetega kursis ja oskaks nendega juba enne arenduse tellimist arvestada," lisas Peep.

25. maist tuleb Eestis kohaldada praegu kehtiva isikuandmete kaitse seaduse asemel Euroopa Liidu uut isikuandmete kaitse üldmäärust, mis reguleerib füüsiliste isikute kaitset isikuandmete töötlemisel ja isikuandmete vaba liikumist.

Juhendmaterjali leiab SIIT. Samal teemal rääkisid hiljuti Äripäeva raadio äritehnoloogia saates ka vandeadvokaat Karmen Turk ja Elisa Eesti juht Sami Seppänen. Saade on järelkuulatav SIIT.

  • ITuudised.ee

    ITuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara