Autor: ITuudised.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajast ees Levikom hakkab kliente otsima

Levikom Eesti OÜ juhatuse liige Peep Põldsamm
Foto: Erakogu
Levikom tutvustas juhtmeta püsiühenduse lahendust, mis võimaldab tagada klientidele andmeside kiiruse kuni 1 Gbit/s. Nüüd hakatakse uurima klientide huvi ja valmisolekut.

„Kuigi täna veel puudub keskmisel kodu- või ärikliendil otsene vajadus gigabitise andmeside kiiruse järele, peame olema valmis tulevikuks,“ ütles Levikom Eesti OÜ juhatuse liige Peep Põldsamm.

Teenus nimega VirtuaalFiiber-Giga sobib ülikiire püsiühenduse tagamiseks eelkõige äärelinnades ja maa-asulates. Turuvalmis teenust on ettevõte testinud Jüri alevikus reaalsetes oludes juba sügisest. Lahendus baseerub tehnoloogiatel, mida hakkavad kasutama ka viienda põlvkonna ehk 5G mobiilsidevõrgud.

„Levikom on keskendunud ülikiire interneti püsiühenduse pakkumisele hajaasustusega piirkondades, mistõttu otsime ja testime pidevalt ka uusi tehnilisi lahendusi,“ märkis Põldsamm.

Tema sõnul võtab uue põlvkonna lahenduste ja nendel baseeruva üleriigilise sidetaristu rajamine 3-5 aastat, mistõttu on vaja järgmise kümnendi vajadusi rahuldavate lahenduste investeerimisotsused teha täna.

Gigabitise andmeside kiiruse testimiseks kliendi juures on vajalik, et ka vastava tugijaama ühendus oleks vähemalt 1 Gbit/s, mistõttu on Levikomi tugijaam Jüris ühendatud otse üleriigilise 10 Gbit/s baasvõrguga, selgitas Levikomi võrguüksuse direktor Erik Reinaru.

„Oleme ühenduse erinevaid näitajaid monitoorinud mitme kuu jooksul väga erinevate ilmastikutingimuste korral ning tulemused on ootusi ületanud – ühenduse kiirus on stabiilselt püsinud 1 Gbit/s juures,“ lisas ta.

Reinaru selgitas, et kuna antud lahendus vajab laia sagedusriba, kasutab Levikom selleks kõrget sagedusala 60 GHz, kus leviulatus on piiratud 1-1,5 kilomeetriga. Seetõttu sobib antud lahendus just äärelinnade eramurajoonides ning maa-asulates ja külades uue põlvkonna ülikiire püsiühenduse pakkumiseks.

Antud uue põlvkonna lahendus vajab ka ülisuure läbilaskevõimega baasvõrgu ühendust, mis ühtib hästi ka Levikomi hübriidvõrgu arhitektuuriga, kus juhtmeta ühendust tagavate tugijaamadeni jõutakse üldjuhul fiibervõrguga.

Kui riik eraldab raadiosageduste plaanis taolistele uue põlvkonna lahendustele vajaliku sagedusriba madalamatel sagedusaladel, on võimalik antud tehnoloogiat kasutades ühendada kliente ka tugijaamast 5-7 kilomeetri kaugusel.

„Levikom asub nüüdsest uurima klientide huvi ja valmisolekut kuni 1 Gbit/s kiirusega teenuste järele ning otsustab selle alusel, millal ja kus on mõistlik VirtuaalFiiber-Giga lahendusel baseeruvad teenused turule tuua,“ sõnas Peep Põldsamm.

„Kindlasti rajame uue tehnoloogiaga võrgud paljudes asumites juba sellel aastal, kuna selleks puuduvad meil igasugused tehnilised takistused,“ lisas Levikomi juht.

Ligi 70 töötajaga Levikom pakub ülikiire interneti-, televisiooni-, telefoni-, videovalve- ja pilveteenuseid nii kodu-, kui äriklientidele üleriigilise juhtmeta lairibavõrgu VirtuaalFiiber baasil. Ettevõte on suuruselt teine IT-äritaristuteenuste ja -lahenduste pakkuja Eestis nii suurkorporatsioonidele kui ka väikeettevõtetele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755