Idufirmade konkursi võitis Zubax Robotics

PowerUp! Eesti finaali võitjad.
InnoEnergy konkursi PowerUp! Eesti finaali võitjad.

InnoEnergy konkursi PowerUp! Eesti finaalis valis þürii parimaks roheenergia idufirmaks Zubax Roboticsi, kelle loodud elektrimootori kontrollerid muudavad kosmosetööstuse energiatõhusamaks.

Ettevõtte asutaja Pavel Kirienko sõnul pole nad varem ühelgi konkursil osalenud ja seetõttu tuli PowerUp! Eesti vooru võit üllatusena. Aga see on meie meeskonnale väga oluline ja kasulik kogemus, lisas ta.

Þürii liikme Martin Goroðko sõnul on rohetehnoloogia valdkonna lahendused väga paljuski insenerteadmiste põhised. „Olgu selleks energia säästmine või alternatiivsete energiaallikate kasutuselevõtt, arvutused peavad paika pidama, et asi usutavalt kõlaks. Parimaks valitud Zubax Roboticsi puhul oli meeskonna inseneri kompetents muljetavaldav ning nende esimene toode näitab, et turul on selle järgi nõudlus. Ettevõte vaatab ka tulevikku, kus näeb, et elektrimootorite kasutust on tarvis paljudes valdkondades optimeerida,“ rääkis ta.

Lisaks finaali võitjale anti välja ka eriauhinnad. Võimaluse osaleda Tehnopoli Startup Inkubaatori kuuekuulises inkubatsioonis võitis idufirma SmartVent, kes on välja töötanud nutika hoonehaldustarkvara. Publiku lemmiku tiitli ja pääsmed Latitude59 konverentsile sai PRO-1 NANOSolutions, kelle uuenduslik nanotehnoloogiline lahendus aitab puhastada reostunud vett.

Tehnopoli eriauhinna pälvinud SmartVendi kohta selgitas Martin Goroðko, et ventilatsioonisüsteeme on püütud innoveerida juba viimased 15 aastat. „SmartVent on üks esimesi ettevõtteid siin regioonis, kes ei taha teha nutikat riistvara, vaid paneb rõhku tarkvarale, mis seadmeid juhib. See on uudne lähenemine ning kui sellele lisada tark masinõppe süsteem, võib tegu olla äärmiselt kiiresti eskaleeruva äriga,“ lisas ta.

Eesti finaalile eelnes põhjalik ettevalmistus: töötubasid korraldasid kogenud ärimentorid Pirko Konsa ja Mike Bradshaw. Osalejatel oli võimalik oma ärimudelit proovile panna ja lihvida esinemisoskusi. Kokku osales Eesti finaalis kümme idufirmat.

Eesti finaali þüriisse kuulusid Innoenergy äriarendusjuht Maciej Majchrowicz, United Angels VC kaasasutaja Riivo Anton, Teaduspargi Tehnopol Startup Inkubaatori juht Martin Goroðko, EstBANi juht Heidi Kakko ja Change Ventorsi äriingel Yrjö Ojasaar.

Sel aastal juba neljandat korda toimuvale rahvusvahelisele rohetehnoloogia sektori konkursile esitasid idee 299 idufirmat 24st Kesk- ja Ida-Euroopa riigist. Finaalide võitjad pääsevad edasi 19. juunil Prahas toimuvale lõppvõistlusele.

Rahvusvahelise lõppvõistluse võitja auhind on 30 000 eurot ja võimalus osaleda InnoEnergy Highway kiirendis, mis aitab värsketel idufirmadel turule jõuda ning toetab neid kuni 150 000 euro suuruse investeeringuga.

Kesk- ja Ida-Euroopa idufirmade konkursi PowerUp! korraldaja on EIT InnoEnergy, mille koostööpartneriks Eestis on Tehnopol. InnoEnergy toetab säästva arenguga tegelevaid iduettevõtteid, alustades neile õpikeskkondade loomisest lõpetades abistamisega lõppkliendini jõudmisel. 2010. aastal loodud EIT InnoEnergyl on üle-euroopaline partnerite võrgustik, seda toetab ka Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut (EIT).

Osale arutelus

  • ITuudised.ee

    ITuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara