Autor: ITuudised.ee • 11. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlenud serveriruum saab valitsuselt 800 000 eurot

19. aprillil toimus keskkonnaministeeriumi infosüsteeme käitavas serveriruumis põleng, fotol põlenud serveriruum.
Foto: Keskkonnaministeerium
Valitsus nõustus eraldama keskkonnaministeeriumile 800 000 eurot serveriruumi tulekahju tagajärgede likvideerimiseks ning sellest mõjutatud teenuste kasutuselevõtuks pilveteenustena.

Keskkonnaminister Siim Kiisleri sõnul põlengus andmed kaotsi ei läinud. „Kõik teenused suutsime üsna kiirelt taastada, aga rohkem riskida ei saa. Peame tagama, et meie rohkete ja paljudele inimestele oluliste teenused töötaksid ning tähtsad andmed säiliksid,“ kinnitas ta.

Esialgsete plaanide kohaselt luuakse pilveteenused riigi hallatavasse riigipilve keskkonda, mille jaoks on keskkonnaministeeriumi teenuste ületoomine seni ülekaalukalt suurim projekt ja suur arenguhüpe, kommenteeris Kiisler.

Rahandusministeeriumi sihtotstarbelisest reservist eraldatava 800 000 euroga saab keskkonnaministeerium uuendada tulekahjus kahjustada saanud seadmeid ning teha ettevalmistusi pilveteenusele üleminekuks.

Pilveteenusele üleminekut oli ministeeriumi infotehnoloogiakeskusel nagunii plaanis 2019. aastal alustada, aga aprillis toimunud intsidendi tõttu tuleb sellega alustada kohe ja kiirendatud graafikus. Pilveteenuse projekti edukaks elluviimiseks vajab keskkonnaministeerium perioodil 2019-22 kokku 2,8 miljonit eurot, millele on osaline kate juba olemas.

Tänavu kaasnevad ühekordsed kulud summas 450 000 eurot ruumide ja seadmete tulekahju tagajärgede kõrvaldamiseks ja pilveteenusele ülemineku ettevalmistuseks ning püsikulud virtuaalkeskkondade ehk pilveteenuse kasutamise ja serveriruumi pinna rendi eest 350 000 eurot.

19. aprillil toimus keskkonnaministeeriumi haldusala infosüsteeme käitavas serveriruumis põleng, mille tulemusel sai kannatada serveriruumis asunud tehnika ja ruum ise. Põlengu järel olid ajutiselt katkenud või häiritud pea kõigi infosüsteemide töö, sealhulgas polnud kättesaadavad ministeeriumi haldusala asutuste kodulehed.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755