Autor: ITuudised.ee • 16. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residendid saavad kaugtõestamise teenuse

Eesti loob notariaalse kaugtõestamise võimaluse.
Foto: Andras Kralla
E-residentidele ja välismaal elavatele Eesti kodanikele luuakse notariaalse kaugtõestamise võimalus, mis tagab parema juurdepääsu notariteenusele.

Uudse teenuse loomist arutas ja toetas eile peaministri juhitav majandusarengu valitsuskomisjon, mis koguneb igakuiselt.

2016. aasta lõpu seisuga oli välisriikides umbes 130 000 Eesti kodanikku. Seni oli neil näiteks osaühingu osa võõrandamiseks, pärandamisavalduse tegemiseks, abiellumisavalduse esitamiseks ja muude taoliste tegevuste jaoks tulnud sõita Eestisse.

Justiitsministeerium loob uue notariaalse tõestamise alavormi – kaugtõestamise. See lubab osa toimingute tegemist videosilla vahendusel Eesti välisesindustes, kusjuures sellisel viisil tõestamine oleks samaväärne notari juures käimisega.

Lisaks lihtsustatakse välismaalastel Eesti ettevõtetesse investeerimist. Kehtiv regulatsioon ei luba aktsepteerida näiteks mõnes Euroopa riigis oleva panga kontori kinnitust Eesti äriühingu kontole sissemakse tegemise kohta. Seetõttu on pärsitud piiriüleselt tegutsevate või välisriigis asuvate osanikega äriühingute tegevus Eestis.

Komisjoni istungil kiideti heaks muudatusettepanekud, mis parandavad välismaalaste võimalusi investeerida siinsetesse ettevõtetesse. Tulevikus saaks teha osaühingu kapitali rahalisi sissemakseid ka Euroopa majanduspiirkonna riikide pankade ja makseasutuste kaudu. Justiitsministeerium saadab eelnõu partneritele kooskõlastamiseks juba maikuus.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on kvaliteetsed investeeringud Eesti majandusse ja ettevõtetesse alati oodatud ning väikse riigina peame olema aktiivsed endale eeliste loomisel ja oma tugevuste rõhutamisel.

"Peame hoolitsema, et Eestisse töökohti loovate ning meie majandust ja innovatsiooni edendavate investeeringute ees poleks ebamõistlikke õiguslikke või bürokraatlikke takistusi. Nii tagame oma majanduskasvu kestlikkuse ja konkurentsiedu," ütles Ratas.

Peaministri juhitav majandusarengu valitsuskomisjon koguneb kord kuus, et saada ülevaade majanduse seisust, leida lahendusi ministeeriumideülest koordinatsiooni vajavatele küsimustele, kaasata eksperte ja huvirühmi ning tegeleda majanduskeskkonna arendamisega.

Lisaks peaministrile kuuluvad majandusarengu komisjoni ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, justiitsminister Urmas Reinsalu, majandus- ja taristuminister Kadri Simson, rahandusminister Toomas Tõniste, tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning välisminister Sven Mikser.

Teised ministrid osalevad komisjoni istungil peaministri kutsel, kui teemakäsitlus eeldab vastutava ministri kohalolu. Komisjoni tööd toetab riigikantselei strateegiabüroo.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755