Autor: ITuudised.ee • 16. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luhamaal testimisel automaatne piiriületus

Iseteeninduskiosk Luhamaal.
Foto: PPA
15. maist katsetatakse kuu aja jooksul Luhamaa piiripunktis näotuvastustehnoloogial põhinevat automaatset piiriületust, mis aitab reisijaid senisest kiiremini kontrollida.

"Automaatne piiriületuse süsteem on mõeldud riigist väljuvatele passi omavatele vähemalt 12aastastele Eesti kodanikele ja Eesti välismaalase passi omavatele inimestele, kes ületavad riigipiiri Eesti registris oleva sõiduautoga, on sagedased piiriületajad ning ei ole varem piiri ületades seaduse vastu eksinud," selgitas Kagu piiripunkti juht Andrus Reimaa.

Igapäevaste piiriületajate jaoks tähendab iseteeninduse põhimõttel töötav automaatne piiriületuse süsteem tema sõnul senisest kiiremat ja mugavamat piiriületust. "Piirivalvuritel aitab automaatkontroll jällegi enam tähelepanu pöörata reisijatele ja sõidukitele, mille osas tuleb läbi viia põhjalikumat kontrolli," märkis Reimaa.

Automatiseeritud piiriületuseks tuleb reisijal süsteemi skaneerida oma passi andmed ning samas kinnitatakse näotuvastustehnoloogiaga tema isik. Sealt edasi suunatakse piiriületaja piiripunktis eraldi sõidureale, kus piirivalvurid võimaldavad automaatkontrolli läbinud reisijale senisest kiirema piiriületuse.

Riskide maandamiseks tehakse aeg-ajalt ja vajaduspõhiselt põhjalikumat kontrolli ka automaatset piiriületuse süsteemi kasutavatele reisijatele.

Kui tavakontrollis on ootejärjekord pikem ning reisija ja tema sõiduki kontrollimisele kulub piirivalvuritel keskmiselt kümmekond minutit, siis automaatse piiriületuse korral on ootejärjekord lühem ning piiriületaja kontrollimisele kulub hinnanguliselt paar minutit.

Luhamaa piiripunktis katsetatakse automatiseeritud piiriületuse süsteemi järgneva kuu vältel pilootprojekti korras ning kui süsteem end õigustab, võetakse see kasutusele ka teistes piiripunktides.

Automatiseeritud piiriületuse süsteemi töötas välja Eesti, Soome ja Leedu piirijärjekordasid haldav ettevõte GoSwift.

Ettevõtte tegevjuhi Hannes Plinte sõnul on süsteemi juurutamine heaks näiteks era- ja avaliku sektori koostööst uute innovaatiliste lahenduste väljatöötamisel. "Loodud lahendus automatiseeritud piiriületussüsteemi näol tugevdab ettevõtte innovatiivset kuvandit ja Eesti IT-sektori mainet, loodame antud lahendust peatselt ka eksportida," märkis ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755