Autor: ITuudised.ee • 17. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaitseminister tänas kriisiäpi loojaid

Naiskodukaitse loodud äpp.
Foto: Google Play
Kaitseminister Jüri Luik andis kingituse ja tänukirja naiskodukaitsjatele, kes lõid õnnetusteks ja kriisiolukordadeks paremini valmistuda aitava mobiilirakenduse „Ole valmis!“.

"Suured tänud, et võtsite sellise rakenduse tegemise ette ning olete sellesse investeerinud oma aega ja ressursse. Teie äpp on ideaalne näide sellest, kui väärtuslik on ühiskonnale vabatahtlik valmisolek lüüa kaasa meie turvalisuse tõstmisel," ütles Luik, tänades naiskodukaitsjaid Elisa Jaksoni, Helen Allast ja Ave Proosi.

Rakendusest leiab juhiseid erinevates kriisiolukordades käitumiseks, näiteks, mida teha siis, kui elekter on ära läinud, oled metsa eksinud või kuidas anda esmaabi. Infot saab veel näiteks tule- ja veeohutuse, loodusõnnetuste, elutähtsate teenuste katkestuste, küberturvalisuse ja erinevate julgeolekuohtude kohta.

Kasutajad saavad rakendusest ka nädalaseks iseseisvaks hakkamasaamiseks mõeldud koduste- ning evakuatsioonivarude nimekirja ning rakendus võimaldab testida enda varustatuse taset.

Lisaks on rakendusse koondatud erinevad kasulikud telefoninumbrid, millele saab keskkonnast otse helistada.

Rakenduses leiduv info on kokku koondatud paljude koostööpartnerite abiga, nt sisaldab see osaliselt elanikkonnakaitse rakkerühma poolt kokkupandud käitumisjuhiseid ja mitmeid päästeameti poolt väljaantud materjale.

Naiskodukaitse esinaise Airi Toominga sõnul on mobiilirakendus väljatöötatud soovist anda juhiseid edasi võimalikult paljudele inimestele. "Organisatsioonisiseselt on kogu selle info jagamiseks väljatöötanud Naiskodukaitse ohutushoiu kursus, aga kahjuks ei suuda me kõiki Eesti inimesi vajaliku kiirusega koolitada, seetõttu anname infot edasi ka mobiilirakenduse kaudu," sõnas ta.

Rakendus töötab praegu Androidi operatsioonisüsteemiga telefonidel, seda saab tasuta alla laadida Google Play poest. Loomisel on ka iOS versioon. Samuti lisatakse rakenduses sisalduvat infot järgemööda ka Naiskodukaitse koduleheküljele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755