Autor: ITuudised.ee • 18. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4G-kõnesid teeb Eestis üle 100 000 inimese

Soodsaim 4G-telefon on Telias Samsung Galaxy J3, mis maksab 179 eurot.
Foto: Janika Kuusik, Telia Eesti personaliüksuse direktor
Ainsa Eesti telekomina klientidele 4G-kõnesid pakkuva Telia teatel kasutab mobiilside neljandat põlvkonda üle 100 000 inimese.

Telia Eesti internetilahenduste ja kõneside osakonna teenuste juht Silver Kurrikoff tõdes, et viimase poolaastaga on 4G telefonikõnede kasutusaktiivsus teinud läbi suure hüppe. Kui oktoobris kasutas 4G-kõnesid ligi 20 000 inimest, siis aprilli viimase päeva seisuga alistus 100 000 piir.

"Sedavõrd järsu hüppe taga on asjaolu, et viimasel ajal on terve rida erinevaid iPhone´i mudeleid saanud Eestis VoLTE ehk 4G kõneside toe. Samuti on pidevalt lisandunud teiste tootjate uusi telefonimudeleid, mis 4G kõneside tehnoloogiat toetavad," lisas ta.

Kurrikoffi sõnul ajastas Telia 4G turule toomise õigesse aega. Aprilli lõpu seisuga moodustas 4G kõnede maht Telia mobiilivõrgu päevasest kõnede kogumahust üle 15% ning see näitaja kasvab pidevalt.

Lepingulised kliendid saavad suuremate tootjate nagu Apple, Samsung ja Huawei uute telefonimudelite puhul Telia võrgus 4G-teenuse automaatselt. Selle eelduseks on vastava andmesidepaketi olemasolu, telefonis sisalduv tootja uusim tarkvara ja 4G (LTE) võrgu kasutamise lubamine, kuna 4G- ehk VoLTE-kõne kasutab kõnede tegemiseks 4G andmesidevõrku.

4G võrgu kõned internetipaketi andmemahtu ei vähenda ja kõned hinnastatakse paketipõhiselt.

VoLTE võimaldab senisest mitu korda kiiremat kõnealustust ning HD-helikvaliteediga kõnesid, samuti säilib VoLTE-kõnede ajal telefonis kiire 4G andmeside. Teenus jõudis turule suvel 2016.

4G ehk VoLTE toega telefonimudeleid Eestis 48

Samsung 16Huawei 11Apple 10Sony 7Microsoft 4Allikas: Telia Eesti

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755