Autor: ITuudised.ee • 23. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERMis räägitakse nutikast linnakeskkonnast

Targa linna lahendus Tartus.
Foto: http://smartcitylab.eu
31. mail toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis 3. rahvusvaheline targa linna konverents, mis käsitleb nutika linnakeskkonna kujundamist.

Konverentsi "Smart City for the Citizens 2018: Urban Mobility" ettekanded keskenduvad peamiselt linnalise liikuvuse teemadele. Osalejad saavad ülevaate, milline võiks olla tuleviku mobiilsus ja linnade roll selle korraldamisel, millised on liikuvuse trendid ja plaanid linnalise liikuvuse organiseerimisel Euroopa linnades ning kuidas võiksid erinevad jagamismajandusel põhinevad teenused aidata linnakeskkonda nutikamaks muuta.

Räägitakse ka andmepõhisest ühistranspordi korraldusest, rattaringluse sidumise võimalustest laiemasse ühistranspordisüsteemi, isejuhtivate sõidukitega kaasnevast seadusandlusest ning ettevõtete igapäevaste protsesside lihtsustamisest asjade interneti abil.

Pärastlõunal toimuvate külastuste ja töötubade raames on osalejatel võimalus kaasa rääkida jagamismajandusel põhineva elektritranspordi tuleviku ja nõudluspõhise ühistranspordi korralduse teemadel. Lisaks mobiilsusteemadele pakutakse osalejatele võimalust tutvuda Eesti Rahva Muuseumi tagatubadega ning näha, kuidas hoonet igapäevaselt majandatakse.

Lõuna-Eesti ettevõtlusest huvitatud osalejad saavad külastada SPARK Demokeskust, mis koondab piirkonna edukaimad innovatsioonimeistreid tööstusest, teenindusest ja haridusest.

E-valitsemise huvilised saavad teada, kuidas geoinfosüsteemide andmete kasutamine lihtsustab linna igapäevatööd ning millised on Eesti linnade senised kogemused kaasava eelarve rakendamisel.

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on nad aastaid panustanud nutikate transpordilahenduste arendamisse, näiteks uuendanud bussipiletisüsteemi, võtnud kasutusele busside reaalaja infosüsteemi ning toonud esimesena Eestis tänavatele surugaasil sõitvad bussid. Käesoleval aastal planeeritakse kiiremaid ühendusi võimaldavaid busside liinivõrgu ümberkorraldusi ning rajatakse valdavalt elektrijalgratastel põhinev rattaringluse süsteem, mis saab loogiliseks osaks Tartu ühistranspordist.

"Oleme valmis linlaste huvides erinevaid nutikaid lahendusi katsetama ning kasutusele võtma. Me jagame meeleldi oma seniseid edulugusid ja õppetunde, aga oleme ka väga avatud teiste linnade kogemusest õppima," lisas Tamm.

Targa linna klastri projektijuhi Gerttu Pilsase sõnul on Eesti tänu aktiivsele intelligentsete transpordisüsteemide kogukonnale suurepärane edulugu nutika liikuvuse lahenduste rakendamisest ja linnade kiirest arengust tehnoloogia kaasabil.

"Huvi konverentsi vastu on suur. Mullu külastas Targa linna konverentsi üle 170 inimese 20 riigist üle kogu maailma, tänavune konverents tõotab tulla vähemalt samalaadsete külastajanumbritega," lisas Pilsas.

Konverentsi korraldab targa linna klaster koostöös Tartu linnavalitsuse, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Tallinna Teaduspark Tehnopoliga.

Eesti targa linna klaster ühendab 25 targa linna valdkonnas tegutsevat ettevõtet ja organisatsiooni, kelle eesmärgiks on uute targa linnaga seotud toodete ja teenuste arendamine, testimine ning rahvusvahelistele turgudele viimine. Klastri tegevust kaasrahastab EASi klastrite arendamise programm Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755