Autor: Mari Kõlli • 3. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kasutab nelja projektijuhi kutsetunnistust

Algis Perens
Foto: Erakogu
Eestis tunnustatakse projektijuhtimise koolitaja Algis Perensi sõnul üht kohalikku projektijuhi kutsestandardit ja kolme ülemaailmset projektijuhtimise kutsestandardit. Kutsestandardite alusel antakse välja kutsetunnistusi, mis tõendavad selle omaniku projektijuhtimise alaseid oskusi.

Eesti projektijuhi kutsestandardi alusel korraldab kutsetunnistuste väljaandmist Eesti Projektijuhtimise Assotsiatsiooni (EPMA). Praeguseks on koolitused läbinud ja kutsetunnistuse omandanud 39 projektijuhti.

Rahvusvahelistest standarditest tunnustatakse PMI ehk Project Management Institute standardit. See on Perensi hinnangul tunnustatumaid ja laiemalt levinumaid projektijuhtimise standardeid. Selle sertifikaadi omanike arvu Eestis pole täpselt teada. Mõne aasta eest oli neid Perensi hinnangul ca nelikümmend. Eksameid sertifikaadi saamiseks saab teha väljaspool Eestit mõne PMI poolt akrediteeritud koolitusfirma juures.

Teine maailmas laialt tunnustatud standard on IPMA  ehk International Project Management Association koostatud standard IPMA Competence Baseline. See ei ole projekti protsessipõhine, vaid määrab eelkõige projektijuhi oskused. Välja selgitatakse teadmiste, hoiakute ja väärtushinnangute kogumid, mida on vaja tulemuslikuks projektijuhtimiseks. Projektijuhi pädevus jaotatakse selle standardi alusel kolme suurde rühma: taustateadmistega seotud pädevus, tehniline pädevus ja hoiakuline pädevus. Standardis kirjeldatakse lühidalt kõiki oskusi. Iga oskuse kohta on välja toodud, kuidas selle olemasolu tõestada, millised on seosed teiste oskustega ning mida see tähendab erinevatel serti?tseerimise tasemetel. Ka selle sertifikaadi omanike arvu Eestis pole täpselt teada. Mõne aasta eest oli neid Perensi hinnangul paarikümne ringis. Eksameid sertifikaadi saamiseks saab teha väljaspool Eestit või EPMA ja Läti Projektijuhtimise Assotsiatsiooniga koostöös korraldatavatel sertifitseerimistel.

Viimasel ajal on Eestis hakanud populaarsust koguma Prince 2 koolitused ja sertifikaatide omandamine. See on Perensi andmetel maailmas üks kasutatavamaid protsessipõhiseid meetodeid, mis käsitleb projekte nende algatamisest ja kavandamisest kuni lõpetamiseni. Meetod käsitleb kõiki projektijuhtimise olulisi teemasid ja protsesse ning selle abil on lihtne ja loogiline jõuda eduka projektijuhtimiseni, sest meetod tugineb aastatepikkusel praktilisel kasutamisel paljude projektide juhtimisel. Esialgu oli meetod mõeldud kasutamiseks Suurbritannia avalikus sektoris suurte IT-projektide haldamiseks. Praegu rakendatakse meetodit edukalt ka erasektoris ja väljaspool Suurbritanniat. Standardit kasutatakse umbes 50 riigis. Selle meetodi tugevus on väga selge eesmärgile suunatus. Prince2 sertifikaatide koolitust ja eksamite sooritamist korraldavad Eestis EBS Executive Education ja IT Koolitus. Nende poolt korraldatud koolitustel on esmatasandi ehk Foundation koolituse läbinud ja kutsetunnistuse omandanud 136 projektijuhti. Kõrgema taseme ehk Practitioner kutsetunnistuse aga  34 projektijuhti.

Prince2 metoodika kasutamise vastu tunnevad huvi eelkõige välisturgudel teenust pakkuvad IT- ja tööstusettevõtted.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755