Autor: ITuudised.ee • 6. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettepanek: 9,2 miljardit eurot Euroopa uude digiprogrammi

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip
Foto: Euroopa Komisjon
Euroopa Komisjon tegi täna ettepaneku luua uus digitaalse Euroopa programm ja investeerida 9,2 miljardit eurot, et ELi järgmine pikaajaline eelarve aastateks 2021–2027 oleks valmis digitaalvaldkonna üha suuremateks väljakutseteks.

„Digitaalne ühtne turg on see õigusraamistik, mis tagab, et inimesed ja ettevõtted saavad digitehnoloogiale üleminekust täit kasu. Meie eesmärk on kindlustada, et ELi eelarve on tulevasteks väljakutseteks valmis. Üleminekut digitehnoloogiale on arvesse võetud kõigis ettepanekutes alates transpordist, energeetikast ja põllumajandusest kuni tervishoiu ja kultuurini välja. Et seda toetada, tegime täna ettepaneku suurendada investeeringuid tehisintellekti, superarvutitesse, küberturvalisusse, oskustesse ja e-valitsusse. Just neid valdkondi peavad ELi juhid ELi tulevase konkurentsivõime seisukohast kõige tähtsamaks,“ selgitas digitaalse ühtse turu eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip.

2,7 miljardi euroga rahastatakse projekte, mille eesmärk on suurendada ja kindlustada Euroopas kõrgjõudlusega andmetöötluse ja muu andmetöötluse alast võimekust, mis on oluline paljude valdkondade arenguks alates tervishoiust ja taastuvenergiast kuni autode ohutuse ja küberturvalisuseni. Rahastamisega tagatakse kõrgjõudlusega andmetöötluse tõhusam ja laialdasem kasutamine nii avalikus kui ka erasektoris, kaasa arvatud väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes.

Tehisintellekti kasutuselevõtu toetamiseks Euroopa majanduses ja ühiskonnas on kavas eraldada 2,45 miljardit eurot. Eelarve aluseks on tehisintellekti käsitlev Euroopa lähenemisviis, mida tutvustati 25. aprillil 2018. Selle eesmärk on hoogustada investeeringuid, et tehisintellektist võimalikult palju kasu saada, võttes samas arvesse tehisintellekti põhjustatavaid sotsiaal-majanduslikke muudatusi ning tagades asjakohase eetika- ja õigusraamistiku. Digitaalse Euroopa programm annab riigiasutustele ja ettevõtjatele parema juurdepääsu tehisintellekti testimise ja sellega eksperimenteerimise võimalustele liikmesriikides.

ELi digitaalmajanduse, ühiskonna ja demokraatia kaitsesse investeeritakse 2 miljardit eurot: toetatakse küberkaitset ja ELi küberturvalisuse tööstust, rahastatakse tipptasemel küberturvalisuse seadmeid ja taristuid ning toetatakse vajalike oskuste ja teadmiste arendamist.

700 miljoni euroga tagatakse, et praegustel ja tulevastel töötajatel on olenemata elukohaliikmesriigist võimalik omandada kõrgema taseme digioskused kas pika- või lühiajaliste koolituste ja töökohapõhise praktika käigus.

1,3 miljoni euro suuruse investeeringuga tagatakse haldusasutuste ja avalike teenuste üleminek digitehnoloogiale ja nende koostalitlusvõime kogu ELis ning hõlbustatakse kõigi ettevõtjate, eeskätt väikese ja keskmise suurusega ettevõtete (VKEde) juurdepääsu tehnoloogiale ja oskusteabele. Digitaalse innovatsiooni keskused on VKEde ja haldusasutuste jaoks ühtsed kontaktpunktid, kus pakutakse juurdepääsu tehnoloogilisele oskusteabele ja eksperimenteerimisvõimalustele ning antakse nõu, kuidas digitehnoloogiale ülemineku majanduslikku mõttekust paremini hinnata.

Lisaks digitaalse Euroopa programmile tuleb järgmise põlvkonna digitehnoloogia alaste teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamist järgmise mitmeaastase finantsraamistikuga jätkata ja suurendada ka programmi „Euroopa horisont” raames. Need kaks programmi täiendavad teineteist: programmist „Euroopa horisont“ tehakse olulisi investeeringuid teadusse ja innovatsiooni, programm „Digitaalne Euroopa“ aga kasutab selle tegevuse tulemusi, et luua vajalik taristu ning toetada juurutamist ja suutlikkuse suurendamist, millega omakorda luuakse sisendandmeid tulevasteks teadusuuringuteks tehisintellekti, robootika, kõrgjõudlusega andmetöötluse ja suurandmete vallas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755