Autor: Indrek Kald • 8. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab TÜ ja TTÜ küberkaitse õpet 1,5 miljoniga

Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juht, akadeemik Jaak Vilo.
Foto: Wikipedia
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium rahastab kolme aasta jooksul Tartu Ülikoolis ja Tallinna Tehnikaülikoolis küberkaitse valdkonna teadus- ja arendustegevusi 1,5 miljoni euroga.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles, et koostöös ülikoolidega arendatakse nii kübervaldkonda tervikuna kui ka Eesti e-riikluse jaoks olulisi suundi. "Ülikoolid avavad selleks teadusgrupid krüptograafia, digitaalse ekspertiisi ja küberkaitse juhtimise teemadel," selgitas ta.

Palo sõnul peab küberkaitse valdkonna teadustöö käima käsikäes senisest kvaliteetsema kõrghariduse pakkumisega. "Erinevad e-lahendused on juba praegu kättesaadavad enamikes majandussektorites. Kuid küberruumis turvaliseks tegutsemiseks vajalikud kompetentsid ei ole sama kiiresti levinud ning seda me tahame muuta," sõnas minister pressiteate vahendusel.

Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juhi, akadeemik Jaak Vilo sõnul võimaldab lisarahastus luua ja testida praktilisi turvalisi lahendusi ning parandada õppe- ja teadustöö võimekust. "On oluline täiendada ülikooli seniseid tugevusi just rakendusliku suunitlusega küberkaitse kompetentsikeskuse arendamisega," kommenteeris ta.

Tehnikaülikooli küberkaitse programmijuht Rain Ottis ütles, et ülikoolide jaoks on rahastus vajalik ennekõike digitaalse ekspertiisi ja küberkaitse juhtimise suundade teadus- ja õppetöö arendamiseks. "TTÜ-l on võimalik senisest paremini toetada nii avalikku kui erasektorit erinevate küberturbe küsimuste lahendamisel. Saame seda teha nii koolituste kui rakendus- ja fundamentaaluuringute kaudu," rääkis ta.

Küberkaitse teadus- ja arendustegevust rahastatakse ministeeriumi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia arenguprogrammist, mille eesmärk on IKT-sektori ja digimajanduse toetamine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755