Autor: ITuudised.ee • 14. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tele2 ütles välja, millal inimesed tegelikult 5G telefonidega rääkima hakkavad

Foto: Pixabay
Tele2 hinnangul valmivad esimesed 5G standardile sarnanevad modemid ja nutiseadmed juba selle aasta lõpus, kuid jõuavad laiemalt koos telefonidega kasutusele alles peale 2020. aastat.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul pole 5G standard rahvusvaheliselt veel lõplikult kokku lepitud, aga esimesed enam-vähem sellele vastavad seadmed hakkavad tootjatelt selle aasta lõpuks välja tulema. “Sealt edasi läheb 18–24 kuud, kui need saavad masstootmiseks küpseks,” rääkis Aron.

“5G on seadmetootjate ja ka mobiilioperaatorite jaoks oluline turundusvahend ja praegu käib võidujooks, kes saab esimese testseadme või võrgu valmis. Ka Eestis on kõik mobiilioperaatorid testtaseme 5G võrkusid katsetanud ja tegelevad uue standardi ettevalmistamisega. Kuigi räägitakse 5G võrkude avamisest selle või ka järgmise aasta jooksul, siis reaalselt sõltub praktiline kasu inimestele seadmetootjatest,” lisas Aron.

“Realistlikult jõuavad esimesed 5G standardile vastavad laiatarbe seadmed tarbijateni 2020–2021. aastal. Kõigepealt tulevad andmeside kasutamiseks mõeldud teenused ja seadmed – ruuterid, tahvelarvutid, nutikellad ning masinside. Sama on ka nutitelefonidega – suuremad tootjad tulevad uute mudelitega küll varem välja, aga reaalselt jõuavad toimivad seadmed kasutusse 2021. aastal või isegi hiljem,” rääkis Aron.

Tele2 tootedirektori sõnul viiakse 5G tehniliselt sisse mitmes etapis. “Esimene faas on veel osaliselt 4G võrgu peal toimiv, teine ja täiesti omaette toimiv 5G tuleb hiljem. 5G ei tähenda ainult suurt maksimaalset kiirust, vaid isegi olulisem on väike viide ja palju üheaegseid ühendusi,” lisas Aron.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755