Autor: Indrek Kald • 15. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: Eesti on maailma IKT-riikide TOP3s

Ettevõtja Allan Martinson on juhtinud muuhulgas Starshipi, Microlinki, Delfit ja BNSi.
Foto: Raul Mee
Eesti on idufirmade kaasatud riskikapitalilt tänavu maailmas kolme edukama riigi seas, usub tehnoloogiaettevõtja Allan Martinson.

Tema ennustuse kohaselt tõstavad Eesti idufirmad kokku sel aastal vähemalt 350 miljonit eurot. Hetkel on koos juba 235 miljonit ning suurem osa aastast on alles ees. Jagades 350 miljonit Eesti elanike arvuga, kaasavad siinsed idufirmad tänavu 270 eurot (314 dollarit) inimese kohta.

Selle tulemusega on Eesti Martinsoni kinnitusel koos USA ja Iisraeliga maailmas kolme edukama tehnoloogiariigi seas.

Minu 350 miljoni euro ennustus põhineb teadmistel järgmiste rahakaasamiste kohta, mida praegu ette valmistatakse, selgitas Martinson eile Facebookis tehtud postituses. Kogusumma võib aasta lõpuks olla ka märkimisväärselt suurem, lisas ta.

Euroopa idufirmad keskmiselt kaasasid mullu riskikapitali ühe elaniku kohta 30 dollarit ehk üle kümne korra vähem Martinsoni poolt Eestile selleks aastaks ennustatavast tulemusest. "Suurbritannias kaasati riskikapitali 120 dollarit, Rootsis 136 dollarit, USAs 250 dollarit ning maailmas juhtpositsioonil olevas Iisraelis 368 dollarit elaniku kohta," märkis Martinson.

Tema sõnul võidakse mõnda idufirmat küll hinnata samaaegselt mitme eri riigi arvestusse, sõltuvalt kuhu on ettevõte registreeritud, kus asub peakorter, kus toimub arendus jne. Martinson meenutas siinkohal Skype´i, mida on samaaegselt peetud nii Taani, Rootsi, Eesti, Briti kui ka Luksemburgi ettevõtteks.

Tema kinnitusel asub enamik n-ö meie omadeks loetavate idufirmade töötajaist Eestis ning tähtsamgi veel – siin toimub ka suurem osa arendustööst. Ja hiljuti 152 miljonit eurot kaasanud Taxify on puhas Eesti firma, lisas Martinson.

"Eeldades, et pool kaasatud rahast kulutatakse meeskondade laiendamiseks Eestis ning ühest rahastusvoorust piisab kaheks aastaks, aitab 350 miljonit eurot luua ühe aasta jooksul Eestis 1500-2000 tehnoloogiasektori töökohta," kinnitas Martinson. Ja ma ei arvesta siia hulka näiteks lisanduvaid Uberi autojuhte, juuksureid, juriste, kes saavad lisatööd, märkis ta.

Eesti tehnoloogiasektor mõjutab Martinsoni sõnul märkimisväärselt juba kogu riigi majandust ning mängib olulist rolli ka demograafia, immigratsiooni, riigi kuvandi jms osas. "Selles mõttes on kummaline näha, kuidas Eesti valitsus elaks justkui teisel planeedil," märkis ta.

"Riigis, mida poliitikud on juhtima valitud, toimub midagi fantastilist ja unikaalset, aga ilmselt iseenesest. Kui ma oleksin peaminister, räägiksin sellest imelisest arengust teleris, püüaksin mõista selle toimemehhanisme ning vaataksin, kas valitsus saaks millegagi aidata," andis Martinson valitsusele nõu.

Mullu kaasasid Eesti idufirmad 272 miljonit eurot riskikapitali, tunamullu 106 miljonit ning 2015. aastal 97 miljonit. Lift99.co andmeil on tänavu esimese poolaastaga kaasatud juba 242 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755