Autor: Indrek Kald • 19. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EKAs saab sügisest õppida digitootedisaini

EKA digitoote- ja tööstusdisaini õppekava juht Halina Mugame.
Foto: Krõõt Tarkmeel
Sügisest saab kunstiakadeemias esmakordselt Eestis asuda bakalaureuseõppes omandama digitootedisaini eriala, mille õppekava loomiseks küsitleti ka ettevõtete disainijuhte ja vanemdisainereid.

Uurimustöö läbiviija ning digitoote- ja tööstusdisaini õppekava värske juhi ning kasutajakogemuse disainer Halina Mugame sõnul teeb valdkonna põnevaks esemeliste ja digitaalsete toodete ning teenuste lõimumine.

Ta tõi näiteks tehisintellekti. "Eriala on uus ja arenev. Digidisaineri võimuses on näiteks kujundada, mil moel inimene masinatega suhtleb ja määrata, mida otsustab masin ja mida inimene. Samuti on erialal võimalik tegeleda ka virtuaal- ja liitreaalsuse ning robotide rakendamisega meie igapäevaelus," rääkis ta.

Sealjuures on tarvis omada head kontakti inimeste ja inimlikkusega. "Digitoodetedisaineri töö on vaheldusrikas. Ta saab palju joonistada ja kujundada, aga ka kolleegide ja kasutajatega suhelda ning koostöös nendega luua uusi digikeskkondi, mis on kasutajakesksed," selgitas Mugame.

E-riigi Akadeemia sihtasutuse asutaja ja nutika valitsemise programmijuht Linnar Viik rõhutab digitootedisaini õpetamise vajalikkust. "Nelja ja poole miljardi inimese igapäevaelu lahutamatu osa on digitaalsed teenused. Nende teenuste teadlik ja oskuslik arendus teeb ühe ettevõtte, organisatsiooni ja riigi poolt pakutavast digiteenusest eduka või läbikukkuja. EKA digitootedisaini õppekava aitab digimaailma paremaks teha," märkis ta.

Digitootedisaini eriala pakub teadmisi ja praktilisi oskusi töötamaks digidisainerina tarkvaraarendusettevõtetes, disainibüroodes, era- või avaliku sektori asutustes.

Kunstiakadeemia teatel on digitaalsete toodete ja teenuste valdkonnas suur vajadus spetsialistide järele. Selle tühimiku täitmiseks loodi EKAs digitootedisaini eriala, mis on esimene säärane bakalaureusetasemel õppekava Eestis.

Erialal õpivad tulevased disainerid hea kasutajakogemusega digitoodete ja -teenuste arendamist ja nende liideste kujundamist. Tulemuseks võivad olla näiteks mobiilirakendused, veebilahendused ja värkvõrk (Internet of Things).

Digitoodete disainerid leiavad rakendust väga erinevates ettevõtetes, tervishoiusektorist kuni mängutööstuseni välja. Nende disain võib kasutuses olla üle kogu maailma. EKA tootedisaini osakonna vilistlased töötavad mitmesugustes Eesti ettevõtetes nagu Pipedrive, Cleveron, Elisa, Trinidad Wiseman jt.

Eestis on palju tehnoloogia idufirmasid ja IT-ettevõtteid, kelle äri edu sõltub muuhulgas ka heast disainist. Samuti vajab paremat kasutajakogemust enamik Eesti e-riigi kasutajaliideseid.

Uus õppekava on koostatud EKA disainiteaduskonna poolt tellitud uurimustöö põhjal. Tööturu vajaduste selgitamiseks küsitleti ettevõtete disainijuhte, vanemdisainereid ja EKA vilistlasi, kes töötavad digidisaini valdkonnas.

Selgus, et digitootedisainerid on väga nõutud spetsialistid. Huvitav on ka see, et ettevõtjad väärtustasid tehnilistest teadmistest ja oskustest enam praktilisi kogemusi ja disaineri pehmeid väärtuseid – head meeskonnatöö-, suhtlemis-, esinemisoskust ning võimekust tagasisidet anda ja saada.

Sisseastumine toimub tööstus- ja digitootedisaini õppekavale ning teisel õppeaastal spetsialiseerutakse kas digitoote- või tööstusdisaini (esemelise disaini) õppesuunale. Digitaalsete lahenduste loomist on võimalik edasi õppida EKA interaktsioonidisaini magistriõppes.

Sisseastumisavalduste vastuvõtt kunstiakadeemiasse kestab 28. juuni südaööni.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755