Autor: Indrek Kald • 20. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa kliendid Lääne-Eestis TV-pildiga hädas

Saartel ja Lääne-Eestis on ülilevi tõttu teleka vaatamine juba pikka aega häiritud.
Foto: pixabay.com
Viimaseil nädalail on sadu saarlasi pahandanud probleemid Elisa läbi õhu leviva telepildiga ja lahendust sellele probleemile ei paista, sest Elisa toob peapõhjuseks ülilevi ehk looduslikud olud.

"Pilt läheb ruuduliseks ja hangub ära ning ütleb, et pole signaali, soovitab helistada teenusepakkujale ja teeb igasuguseid trikke," rääkis üks telepildiga hädasolijaid, ettevõtja Mark Muru, kes pole selle probleemiga viitsinudki enam kuhugi pöörduda, sest tegu on aastaid kestnud õhtuse murega.

Leisi kandis Roobaka külas elav Anneli Sepp ütles Saarte Häälele, et jamad tekivad õhtuti, kui telekat vaadates just kõige põnevama koha peal hakkab pilt hakkima, nii et sekundi on pilt eest ära ja seejärel sekundi on ees.

Sepp küsis Elisalt selliste jamade pärast ka soodustust või kompensatsiooni, sest miks ta peaks maksma 30 eurot kuus, kui pilti ei näe, ent pole hinnaalandust saanud.

Riigikogulane ja Muhu vallavolikogu liige Igor Gräzin kavatseb õhu kaudu leviva kehva telepildi pärast pöörduda muhulaste nimel majandus- ja kommunikatsiooniministri poole, et seataks sisse tehnilised tingimused, millega sunnitakse firmasid astuma samme edastatava digipildi korrastamiseks.

Varem ka ringhäälingunõukogusse kuulunud Gräzin nimetas usutluses Meie Maale riigi sundi inimestele võtta analoogpildi asemel vastu digitaalset telepilti tehniliseks terroriks, sest pildi ja ülekande kvaliteet on halvem ning oleneb ka ilmastikutingimustest.

Muhulase Lia Lehto sõnul kinnitas talle asjaga tutvumas käinud tehnik, et hea ilmaga telepilti ei näe, ent halva ilmaga näeb. "Olen alates 1960ndatest aastatest televiisorit vaadanud, aga pilt ei ole kunagi nii kehv olnud kui praegu," selgitas ta.

Elisa meediasuhete spetsialisti Taavi Tederi sõnul tuleb Eestis mitu korda aastas ette, et ülilevi võib põhjustada erinevaid häireid telepildi kvaliteedis, ning viimasel nädalal on olnud ülilevi tõttu häiritud pildi vastuvõtt Lääne-Eestis ja saartel.

Telekanalite väljastuskeskuse Levira turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristi Kurell soovitas tehnikat rohkem tundvatel klientidel katsetada antenni suuna ja kõrguse muutmist, lisades, et ülilevist tingitud vastuvõtuprobleemi lahendab peatne ilmamuutus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755