Autor: Indrek Kald • 20. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perearstid saavad küberteadmisi arendada tasuta

Perearstid saavad hakata oma küberteadmisi parandama.
Foto: pixabay.com
Juulist saavad perearstid hakata tasuta arendama oma küberteadmisi Digitesti e-õppekeskkonnas. Sama kursuse on läbinud juba tuhanded Eesti riigiametnikud.

Mullu Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) ja Eesti küberturbeettevõtte CybExer Technologies koostöös valminud Digitesti keskkonnas on inimesed vastamisi reaalsest elust pärit olukordade ja tõestisündinud juhtumitega. Keskkond aitab lihtsate ja mänguliste testide abil parandada teadlikkust internetis varitsevatest ohtudest.

Digitest arendati algselt riigitöötajate teadmiste kontrollimiseks, kuid praeguseks on kasutuslitsentsi omandanud ka mitmed Eesti erasektori asutused ja ülikoolid ning välisriikide ametid ja ettevõtted.

RIA peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal Uku Särekanno kinnitas, et tervishoiusektor on viimastel aastatel olnud küberkurjategijate üks peamisi sihtmärke maailmas.

"Mullu oli ka Eestis kümme intsidenti, mis halvasid haiglate või perearstide töö. Inimeste elu ja tervise kaitsmiseks on väga oluline, et perearstid oskaksid küberohtusid märgata ja vältida," selgitas ta.

Uus küberturvalisuse seadus laiendab info- ja võrguturbe nõudeid ka perearstidele. Oma tegevuse nõuetega kooskõlla viimiseks on perearstidel aega jaanuarini 2022.

"Oluline on riskidega tegeleda kohe. Digitest on siinkohal üks esimesi abivahendeid, mida riik pakub perearstidele oma valmisoleku parandamiseks. Suurem eesmärk on liikuda aga suunas, kus riik suudaks pakkuda perearstidele töö tegemiseks keskseid turvalisi lahendusi," märkis Särekanno.

Perearstide selts, tervise- ja heaolu infosüsteemide keskus ning RIA on ühes arendajatega võtnud eesmärgiks parandada perearstide kübeturvalisuse taset. Seni toimunud arutelude fookuses on olnud perearstide kasutavate teenuste turvalisus ning vastavus infoturbe meetmetele. "Oluline on ka haigekassa kaasamine, et arutada turbenõuete võimalikku lisamist perearsti teenuse kirjeldusse," märkis Särekanno.

Perearstid saavad Digitesti keskkonda kasutada tasuta, litsentsitasud maksab RIA.

Särekanno sõnul soovitakse tulevikus Digitesti kasutusala laiendada ning selle läbimine võiks kujuneda heaks tavaks kõikidele riigi- ja kohaliku omavalitsuse töötajatele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755