Autor: Indrek Kald • 21. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poliitika.guru analüüsib idufirmade edu

Kuigi paljud meie iduettevõtted on registreeritud teistes riikides, asuvad nende arenduskontorid ja suurem osa tiimist Eestis.
Foto: pixabay.com
Eesti sise- ja välispoliitikat analüüsiv portaal poliitika.guru käsitleb värskes nädalakommentaaris Eesti idufirmade edulugu ning tulevikuperspektiive.

"Taxify 150 miljonit. Pipedrive 50 miljonit. Starship 21 miljonit. Veriff 6,7 miljonit. Viimaste nädalatega on Eesti tehnoloogiasektorist kostev lõppematu kapitalikõmin teinud kõrvad heade uudiste suhtes üsna tuimaks," algab nende kommentaar.

Eesti idufirmad on raha kaasamises ühe elaniku kohta maailmas tippriikide seas ning Euroopas esimesed. Sektori kasvutempo? enam kui 30% aastas on suurusjärgu võrra suurem kui kogu Eesti majanduskasv.

Idufirmad annavad tööd tuhandetele kõrgepalgalistele spetsialistidele, sektor lisab majandusse iga-aastaselt sadu miljoneid eurosid välisinvesteeringuid ja meelitab meie linnadesse juurde ja tagasi sadu varaliselt hästi kindlustatud perekondi. Ilmselt kasvab see uus tööstusharu järgmise kümnendiga meie olulisimaks majandusmootoriks, seisab analüüsis.

Tehnoloogiasektori eduloo jätkumise suurim risk on poliitika.guru hinnangul talentide nappus. Eesti tööhõive on juba Euroopa kõrgemaid ning tarkade töökohtade osas on meil hinnanguliselt tuhandeid inimesi puudu. Tarkade töökohtade arv kasvab seejuures 30% aastas? – kui täna töötab idufirmades 4000 inimest, siis aasta pärast juba üle 5000.

"Iga-aastane sadade (peagi juba tuhandete) uute tarkade töökohtade lisandumine meie majandusse toimib massiivse tõmbemehhanismina ning väljast juurde tulejate osakaal saabki ainult kasvada," seisab artiklis.

"Iga kõrgtehnoloogilise töökoha kohta ühel linnastunud alal tekib pikas perspektiivis viis täiendavat töökohta väljaspool tehnoloogiaäri. Kõrgtehnoloogilised töökohad on ühe piirkonna jõukuse põhjuseks ning arstid, juristid, katusepanijad ja joogaõpetajad on tagajärg," viitab poliitika.guru töökohtade geograafiat vaadelnud teadlase Enrico Moretti uuringule.

Eesti puhul tähedaks see 1:5 suhe, et saja tuhande töötajaga tehnoloogiasektor annaks kogu Eestile – meil on kokku 640 000 töökohta – toidu lauale.

"Meie tööhõive on maksimumi piiril ning tööjõupuudus ja palgakasv kõigis sektorites muudab meid üha atraktiivsemaks sisserände sihtriigiks mitte enam ainult kõrget lisandväärtust loovate töökohtade osas. Ilmselt saab sellest edaspidi oluline ühiskondlik diskussioonikoht – kui palju oleme sisserändehirmus oma majanduskasvu valmis piirama," püstitab portaal poliitika.guru küsimuse.

Pikemalt loe SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755