Autor: Indrek Kald • 27. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus eriala õpetab andmeanalüüsil riigivalitsemist

Uue eriala magistrandid saavad muuhulgas ka andmeanalüüsi oskused.
Foto: pixabay.com
Tallinna Ülikool avab magistriõppe erialal avatud ühiskonna tehnoloogiad, mis annab teadmised ja oskused kasutada IT-vahendeid andmepõhiste otsustuste tegemiseks nii riiklikul kui ka kogukondlikul tasandil.

TLÜ digitehnoloogiate instituudi direktori Peeter Normaku sõnul on uue õppekava eesmärk aidata kaasa Eesti infoühiskonna arengukavas 2020 sätestatud olukorra saavutamisele, kus avaliku sektori juhtimine ja toimimine on tänu IKT võimaluste oskuslikule kasutamisele nutikam, tõhusam, terviklikum, jätkusuutlikum ning ka avatum.

"Koolitame uute lahenduste väljatöötajaid eelkõige avaliku sektori jaoks. Õppija omandab teadmised ja oskused suurandmetel ja andmeanalüütikal põhinevate intelligentsete tarkvararakenduste, nn teadmussüsteemide arendamiseks kaasaegse kaasava ning avatud ühiskonna jaoks," selgitas ta.

Avatud ühiskonna tehnoloogiate eriala lõpetajate rakendusvaldkond on lai – nad võivad töötada arendusjuhina, analüütikuna, nõunikuna, sotsiaalse ettevõtluse edendajana ning ka alles väljakujunevatel tulevikuühiskonna ametikohtadel nagu näiteks teadmushaldur.

Ülikool ootab uuele ingliskeelsele tasulisele magistrikavale õppima nii avalikus, era- kui ka kolmandas sektoris tegutsevaid spetsialiste, kes puutuvad kokku suurte andmemahtude analüüsimisega ja soovivad õppida kasutama selleks loodud tehnoloogilisi vahendeid.

Üliõpilased saavad rahvusvahelise õppe käigus nii Eesti kui ka välismaa ekspertidelt ülevaate IT-lahendustest, mis toetavad kogukondlikku juhtimist, ning oskused andmeanalüüsiks, efektiivseks kaasamiseks ja infovahetuseks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsleri Siim Sikkuti sõnul nõuab ühiskonnas üha kasvav infohulk pidevalt ressurssi ja oskusi uute süsteemide loomiseks ja rakendamiseks.

"Eesti on olnud digiühiskonna ja -valitsemise teerajajaks ning tahame seda olla ka edaspidi. Selleks vajame juurde pidevalt nutikaid inimesi, kes aduvad nii ühiskonna ja riigi toimimist kui ka tehnoloogia võimalusi – ja suudavad viimasest uutlaadi kasulikke rakendusi luua Eesti ühiskonna ja riigi edendamiseks," rääkis ta.

Avaldusi sisseastumiseks saab esitada 4. juulini.

TLÜ digitehnoloogiate instituut tekkis 2015. aastal, mil ühinesid informaatika instituut, infoteaduste instituut ning matemaatika-loodusteaduste instituudi matemaatika osakond. Instituudil on õppetööks kasutusel tehnoloogialabor, interaktsioonidisaini labor, digimängude labor ja tarkvaralabor. Instituut teeb õppekava täitmisel koostööd TLÜ ühiskonnateaduste instituudi ja haridusuuenduse tippkeskusega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755