Autor: Indrek Kald • 28. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisas tehti maailma esimene 5G-kõne

Maailma esimene 5G-kõne tehti eile, kui Eesti majandus- ja taristuminister Kadri Simson helistas oma Soome kolleegile Anne Bernerile.
Foto: Niina Johansson, Elisa
Esmakordselt maailmas ühendas eile kõne mobiilside viienda põlvkonna ehk 5G-võrgus kaks naaberriiki, kui Eesti majandus- ja taristuminister Kadri Simson helistas oma Soome kolleegile Anne Bernerile.

Maailma esimesed ärisuunitlusega 5G-võrgud avati eile Tallinnas ja Tamperes ning esimest korda maailmas tehti kahe 5G-võrgu vahel ka videokõne.

Minister Simsoni sõnul suureneb andmete liikumise maht maailmas üha enam. "Seega on uue tehnoloogia kasutusele võtmine äärmiselt oluline. Eesti panustab juba täna isejuhtivate sõidukite arengusse ning ilma 5G ühenduseta on keeruline tehisintellektil põhinevat automatiseeritud liiklumist teedel korraldada," ütles ta.

Elisa Eesti juht Sami Seppänen avaldas lootust, et aprillis alanud ettevalmistused 5G-sageduste oksjoniks jätkuvad kiirelt ja Eesti saab olla maailmas 5G arendamisel ning käivitamisel eestvedajaks.

"5G abil muutub mobiilse lairibaühenduse kiirus kümnekordseks. Selliste ülikiirete ühenduste abil suudame teavet varasemast tõhusamalt edasi anda, mis omakorda annab võimaluse täiesti uudsete rakenduste arendamiseks. Soovime, et Eesti riik oleks koos Soomega 5G-mobiilivõrkude arendamisel esirinnas," ütles Seppänen.

5G-võrgu loomiseks kasutati 3,5 Ghz sagedust, mis on üks esimesi sagedusi tuleviku 5G võrgus.

Juba lähitulevikus on tänu 5G-le võimalik mobiilset andmesidekiirust mitmekordistada. Eile kasutatud maailma esimeses ärilises 5G-võrgus küündis andmesidekiirus senisest veelgi kõrgemale, 2,2 Gbit/s-ni.

5G võrk loodi koostöös Huaweiga maailma esimeste 5G-lõppseadmete abil. Huawei on Elisale oluline partner tulevikuvõrgu arenduses ja ettevõte on täna üks juhtivaid 5G arendajaid maailmas, panustades möödunud aastal võrgu arendamisse üle kümne miljardi dollari.

Huawei mobiilvõrkude asepresident Kesk-, Ida- ja Põhja-Euroopa piirkonnas Zhang Xibo kinnitas, et Elisa liigub kiirelt uude 5G ajastusse, tuues paremaid kiirusi ja kasutajakogemusi oma klientidele. "Huaweil on väga hea meel selle märkimisväärse hetke loomise üle ja koostöös Elisaga oleme jätkuvalt valmis olema teerajajad 5G võrkude ja rakenduste vallas," sõnas Xibo.

Lisaks suuremale kiirusele ja madalale latentsusele toob 5G kaasa ka selle, et võrku on võimalik samal ajal ühendada piiramatul arvul seadmeid. See loob omakorda hulganisti uusi arendusvõimalusi näiteks IoT (Internet of Things ehk asjade internet) seadmetele ja lahendustele.

Elisa Eesti liigub 5G valmidusega võrgu poole, lisades võrkudesse erinevaid sageduskihte, mis pakuvad hetkel juba üle 600 Mbit/s kiiruseid.

Esimene avatud võrk on avapauguks 5G laienemisele ja kulminatsioon Elisas üle kahe aasta toimunud arendustööle, mille käigus on katsetatud tuleviku 5G-võrgu loomiseks vajalikku tehnoloogiat ja mittekommertsiaalseid rakendusi.

5G võrk jääb Tallinnas Rotermanni kvartalisse püsti kuni sagedusoksjonini ja pärast seda on Elisa valmis võrgu arendusega edasi liikuma.

Aastal 1991 tegi Elisa maailma esimese mobiilside teise põlvkonna ehk GSM-kõne. Aastal 1994 tehti Eesti esimene GSM-kõne samuti Elisa võrgus, siis oli helistajaks president Lennart Meri.

Elisa Eesti AS on Soome Elisa kontserni osa, pakkudes Eestis telekomiteenuseid. Samuti on Elisa tasulise TV-teenuse ja interneti püsiühenduse pakkuja. Koos Santa Monica Networksiga loob ettevõte klientidele võrgu- ja andmekeskuste lahendusi.

Tuhande töötajaga ettevõtte siht on saada suurimaks kommunikatsiooni- ja meelelahutusettevõtteks Eestis. Elisa Eesti mullune käive oli 158 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755