Autor: Indrek Kald • 2. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜs kõige rohkem stipendiumitega erialasid

TTÜ maskott Julius.
Foto: Veiko Tõkman
Tallinna tehnikaülikoolis (TTÜ) on 67 riigile prioriteetset eriala, mille tudengeile makstakse erialastipendiume. Teistes Eesti ülikoolides on selliseid õppekavasid kokku 35.

Tänastel sisseastujatel on TTÜs erialastipendiume võimalik taotleda 39-l õppekaval, valikus on näiteks tootearenduse ja robootika, integreeritud tehnoloogiate, materjalitehnoloogia, hoonete sisekliima ja veetehnika erialad, kus stipendiumi suuruseks on 160 eurot kuus.

IT Akadeemia erialastipendiumi suurus on 160-300 eurot ning seda makstakse bakalaureuseõppe informaatika ning magistriõppe arvutisüsteemide ja küberkaitse erialade üliõpilastele.

TTÜ õppeprorektor Hendrik Voll kinnitas, et võrreldes teiste Eesti avalik-õiguslike ülikoolidega on tehnikaülikoolis vaieldamatult kõige enam erialasid, mille tudengitele makstakse erialastipendiume.

"Miks? Sest riigil on nende õppekavade lõpetajaid väga vaja. Tugeva signaali on välja saatnud ka näiteks sihtasutus Kutsekoda, kes on analüüsinud tööturu nõudmisi ning on andnud soovituse õppida inseneriks, sest neist on kõige suurem puudus," ütles Voll.

Olenevalt erialast antakse stippe 30-50 protsendile parematest tudengitest, uutele tudengitele määratakse stippe sisseastumistulemuste alusel.

Ülikooli tudengeid toetavad ka mitmed eraisikud ning ettevõtted läbi TTÜ Arengufondi, mis on alates 1999. aastast üliõpilastele andnud kahe miljoni euro väärtuses stippe. Näiteks eelmisel õppeaastal andis arengufond tudengeile 157 440 euro ulatuses stipendiume.

Samuti saavad üliõpilased taotleda vajaduspõhist õppetoetust, erinevate koostöölepingute raames makstavaid stipendiume ning riiklikke tulemusstipendiume juhul, kui nad täidavad õppekava täies mahus.

Erialastipendiumite maksmist rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ja Eesti riigi eelarvest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755