Autor: Indrek Kald • 3. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstFundi toel rahastatakse Eesti firmasid 100 miljoniga

Kredexi juht Lehar Kütt.
Foto: Andras Kralla
Eesti riigi, KredExi ja Euroopa Investeerimisfondi (EIF) fondifondist EstFund tehti investeeringud kahte uude fondi: Equity United PE I ja Tera Ventures Fund II, et arendada kapitaliturgu.

EstFundi eesmärk on võimaldades varajase ja laienemisfaasi ettevõtetele riski- ja erakapitaliinvesteeringuid. Selleks investeeritakse fondidesse, kes omakorda kaasavad raha ka erainvestoritelt ning investeerivad kohalikesse suure kasvupotentsiaaliga ettevõtetesse.

EIFi juhi Pier Luigi Giliberti sõnul mängivad tehtud investeeringud käivitavat rolli Eesti kapitalituru arendamisel. "Investeeringutega fondidesse Tera Ventures Fund II ja Equity United PE I on EstFundi ja EIFi eesmärk toetada uuenduslikke ning paljulubavaid Eesti ettevõtteid," märkis ta.

Euroopa Investeerimisfondi juhi sõnul tegutsevad Eestis üksikud varajase faasi ettevõtetesse investeerivad investorid. "Seetõttu on EstFundist tehtud investeeringutel käivitav roll Eesti riski- ja erakapitalituru elavdamises ja üldise väike- ja keskmise suurusega ettevõtete ökosüsteemi toetamises," lisas ta.

Tera Ventures Fund II keskendub riskikapitaliinvesteeringutele uuenduslikesse varajase arengufaasi ettevõtetesse. Equity United PE I pakub laienemiskapitali suure kasvupotentsiaaliga ettevõtetele, mille eesmärk on suurendada oma tootevalikut või siseneda uutele turgudele. Enne ettevõtetesse investeerimisega alustamist kaasavad fondivalitsejad lisakapitali ka erainvestoritelt.

2017. aasta lõpus tehti EstFundist investeering ka fondi United Angels Co-Investment Fund I, mis nüüdseks investeerib aktiivselt koos erainvestoritega varajases arengufaasis Eesti ettevõtetesse.

KredExi juhataja Lehar Küti sõnul tehakse koos erainvestoritega siinsetele ettevõtetele kättesaadavaks umbes sada miljonit eurot. "EstFundist tehtud investeeringutega astub KredEx järjekordse sammu edasi kohaliku kapitalituru arendamises," kinnitas ta. "Need investeeringud aitavad üles ehitada rahvusvahelise haardega edukaid Eesti ettevõtteid," lisas Kütt.

Nimetatud investeeringutega kolme fondi lõppeb EstFundi fondivalitsejate valikuprotsess, mida on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja KredExi nimel juhtinud EIF. See protsess rõhutab kohaliku riski- ja erakapitalituru pideva toetamise olulisust, kuna riski- ja erakapital on suure kasvupotentsiaaliga uuenduslike ettevõtete ja seega ka majanduskasvu tagamiseks võtmetähtsusega.

Euroopa Investeerimisfond kuulub Euroopa Investeerimispanga kontserni. Selle põhiülesanne on toetada Euroopa mikroettevõtteid ning väikseid ja keskmise suurusega ettevõtteid, aidates neil rahastust leida. EIF kavandab ja arendab spetsiaalselt sellele turusegmendile suunatud riski- ja kasvukapitali, tagatisi ja mikrokrediidirahastuid. EIF toetab nii Euroopa Liidu eesmärke innovatsiooni, teadus- ja arendustegevuse, ettevõtluse, kasvu ja tööhõive alal.

KredEx on finantsasutus, mis aitab Eesti ettevõtetel areneda ja välisturgudele laieneda, pakkudes laene, riski- ja kasvukapitali, krediidikindlustust ja riigi garantiiga tagatisi.

EstFund on fondifond, mis on loodud Eesti riigi, KredExi ja Euroopa Investeerimisfondi koostöös. EstFundi rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ühtekuuluvuspoliitika rakenduskava 2014–20 fondidest 48 miljoni euroga ja EIF investeerib 12 miljonit eurot enda poolt hallatavat kapitali.

Kokku investeeritakse EstFundist 60 miljonit eurot, millele lisandub erainvestorite panusena ligi 40 miljonit. Investeeringuid ettevõtetesse tehakse konkursi käigus välja valitud riski- ja erakapitalifondide kaudu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755