Autor: Indrek Kald • 4. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toom: Paeti raport tegi kahju ELi küberjulgeolekule

Euroopa Parlamendi liige Yana Toom.
Foto: Andres Haabu
Euroopa Parlamendi liikme Yana Toomi kinnitusel tegi tema kolleegi Urmas Paeti küberturvalisuse raport Euroopa Liidule kahju, kuna selle järel lõpetas Vene andmeturbefirma Kaspersky Lab koostöö Europoliga.

Juuni keskel kiitis europarlament heaks Paeti raporti. "Päev hiljem peatas Kaspersky Lab koostööd Europoli ja NoMoreRansom-algatusega, mida Kaspersky tegelikult ise rahastas ning mille abil avastati Euroopas mitu suurt küberkuritegu, sealhulgas üle miljardi euro väärtuses väljapressimisi," teatas Toom.

Tema sõnul oli põhjuseks raporti teksti jäänud Poola saadiku Anna Fotyga parandusettepanek, mis kutsus üles keelustama pahavara – "näiteks Kaspersky Laboratory toodete" – kasutamise.

Mina raportit ei toetanud, muu hulgas Kaspersky tõttu, kinnitas hääletusel erapooletuks jäänud keskerakondlane Yana Toom.

"Mitte keegi pole kunagi tuvastanud, et labor ise oleks loonud või levitanud pahatahtlikku tarkvara ning meil ei ole õigust hävitada kellegi ärimainet poliitilise konjunktuuri viipel," märkis Toom hääletuse kirjalikus selgituses.

"On loogiline, et avaliku sektori asutused ei peaks kasutama potentsiaalselt ohtlikke programme, kuid kahjuks on raportis otsene viide Kaspersky Labile ja hinnang, et selle tarkvara on pahatahtlik, mis aga on vale süüdistus," lisas Toom.

"Kaspersky Labi probleem seisneb selles, et see äriühing asub Vene jurisdiktsioonis. Vene seadus võimaldab valitsusel küsida ettevõtetelt salateenistuse ülesannete täitmist. See loob potentsiaalse riski välisriigi valitsuse sekkumise näol, kuid mitte tarkvara ei ole pahatahtlik," kinnitas ta.

Ka Euroopa Komisjon on Toomi sõnul varem öelnud, et neil puudub teave Kaspersky Labiga seotud riskide kohta.

Samas keelas USA sisejulgeolekuteenistus mullu sügisel kõigil riigiametitel Kaspersky Labi toodete kasutamise, põhjuseks kahtlus seoste kohta ettevõtte töötajate ja Venemaa luureteenistuste ning teiste ametkondade vahel.

Projekti NoMoreRansom ("ei mingit lunaraha enam") initsiaatoriteks olid Hollandi politsei küberkuritegude vastu võitlemise üksus, Europoli küberkuritegevuse vastane divisjon ning kaks firmat - Kaspersky Lab ja McAfee. Algatuse eesmärgiks oli aidata küberkuritegude ohvritel saada tagasi oma krüpteeritud andmed ilma, et nad peaksid kurjategijatele selle eest maksma.

Üle maailma tegutseva andmeturbefirma Kaspersky Lab peakorter asub Moskvas.

13. juunil võttis Euroopa Parlament Strasbourgis vastu Urmas Paeti koostatud küberkaitse raporti. Raport soovitab tihendada küberkaitsealast koostööd nii ELi liikmesriikide vahel kui ka NATO ja kolmandate samameelsete riikidega, koolitada enam küberkaitse eksperte ning korraldada ühisõppusi. Raport käsitleb ka kübervaldkonna õigusruumi.

Seda toetas 476 saadikut ja vastu oli 151, erapooletuks jäi 36. Raportil puudub seadusandlik jõud, tegu on mittekohustuslike soovitustega.

Urmas Paeti koostatud raportiga saab tutvuda siin.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755