Autor: Indrek Kald • 4. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus DigiDoc 4 jõuab arvutitesse

ID-kaardi tarkvara DigiDoc 4 esileht.
Foto: ria.ee
Selle nädala jooksul jõuab kõikide inimeste arvutitesse ID-kaardi uus rakendus DigiDoc4 Klient, milles saab anda digiallkirja, krüpteerida dokumente ning vahetada PIN-koode.

Uue rakenduse saamiseks tuleb nõustuda arvuti pakutava uuendusega. Kui arvuti nädala jooksul tarkvara uuendamist ei paku, saab selle alla laadida veebilehelt installer.id.ee. Mac OS Xi kasutajad leiavad rakenduse DigiDoc4 Klient oma App Store´ist.

Sujuvama ülemineku jaoks jääb esialgu arvutitesse alles ka senine rakendus DigiDoc 3, kuid tarkvara peamine versioon on edaspidi DigiDoc 4. See tähendab, et digitaalselt allkirjastatud dokumendid avanevad automaatselt uues rakenduses. DigiDoc 4 avaneb ka siis, kui dokumendil parema hiireklahviga klõpsata ja valida digiallkirjastamine. Vana rakenduse kasutamiseks tuleb käivitada DigiDoc 3 ja avada dokumendid selles rakenduses.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) eID osakonna tootejuht Tõnis Reimo soovitab uuele ID-kaardi rakendusele üle minna hiljemalt aasta lõpuks, sest DigiDoc 3 amet enam ei uuenda.

"Keskendume nüüdsest DigiDoc 4 täiendamisele. Alates 1. jaanuarist 2019 ei saa DigiDoc 3ga dokumente allkirjastada ja segaduste vältimiseks kaob DigiDoc 3 arvutitest ID-kaardi rakenduse järgmise uuendusega," selgitas ta.

DigiDoc 4s on muudetud kasutajaliidese disaini ja uuendatud kasutusloogikat. Rakendus on RIA teatel tänapäevasema ülesehitusega ja seda on hõlpsam kasutada. Kui seni oli põhifunktsioonide jaoks kolm eraldi rakendust – ID-kaardi haldusvahend, allkirjastamiseks DigiDoc3 Klient ja krüpteerimiseks DigiDoc Krüpto, siis nüüd saab kõiki toiminguid teha ühes kasutajaliideses.

Täpsem muudatuste loetelu on üleval siin id.ee veebilehel.

"Ootame ID-kaardi rakenduse veelgi paremaks muutmiseks kõigi kasutajate ettepanekuid ja tagasisidet. Näiteks oleme juba teada saanud, et vaegnägijate jaoks tuleb DigiDoc 4 järgmiste uuenduste käigus kasutajasõbralikumaks muuta," ütles Tõnis Reimo. Tagasisidet ootab RIA siia veebilehele.

ID-kaardi tarkvara ja kasutamise kohta leiab infot veebilehelt id.ee. ID-kaardi abiliini number on 666 8888 ja kõnedele vastatakse tööpäeviti kell 8-19.

DigiDoc klienttarkvara on kasutusel ligikaudu 600 000 arvutis, igal kuul antakse tarkvara abil üle poole miljoni digiallkirja.

Uus ID-kaardi tarkvara töötab järgmistes operatsioonisüsteemides:

Windows: 7 SP1 (32bit ja 64bit), 8.1 (32bit ja 64bit), 10 (32bit ja 64bit)Mac OS X: 10.11, 10.12, 10.13 (ainult Intel)Ubuntu: 16.04 (LTS) 32bit ja 64bit, 18.04 (LTS) 64bitWindows Server: 2008 R2; 2012; 2016

Tarkvara töötab järgmiste veebilehitsejatega:

Windows: Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google ChromeMac OS X: Mozilla Firefox, Google Chrome, SafariLinux: Mozilla Firefox, Google Chrome

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755