Autor: Indrek Kald • 5. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus arutab elektroonilist kaubaveoteavet

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson.
Foto: Andres Haabu
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson tutvustab täna valitsusele Eesti seisukohti elektroonilist kaubaveoteavet käsitleva Euroopa parlamendi ja nõukogu määruse eelnõu kohta.

Määrusega soovitakse luua ühtne raamistik elektrooniliste kaubaveodokumentide aktsepteerimiseks riikide vahel ning soodustada liikmesriikide huvi tunnustada eeskätt elektroonilist kaubaveoteavet.

Eelnõuga ei panda ettevõtetele kohustust muuta kogu kaubaveoteave elektrooniliseks. Kuid kui ettevõte otsustab seda teha, peab liikmesriik seda aktsepteerima. Sellisel juhul peab ettevõte looma elektroonilise veoteabe platvormi, mis vastab määrusega sätestatud tehnilistele ja üle-euroopaliselt kokku lepitud kriteeriumidele, teatas valitsus.

Algatuse eesmärk on muuta riikidevahelist kaubavedu tõhusamaks, vähendada veoettevõtete halduskoormust ning muuta ühisturu toimimine sujuvamaks.

Eelnõu tegeleb peamiselt veondussektorile kehtivate nõuete ning kohustuste ühildamisega. Praegu kehtivad liikmesriikides erinevad nõuded ja kohustused.

Kadri Simsoni ettepanek on toetada määruse eelnõu üldist eesmärki muuta piiriülene kaubavedu tõhusamaks sellega, et liikmesriigid aktsepteerivad elektroonilist veoteavet. Samuti teeb MKM ettepaneku toetada eelnõu kiiret menetlemist, et saavutada dokumendis seatud eesmärgid vähese ajakuluga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755