Autor: Indrek Kald • 6. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi ostab 2,3 miljoniga juhtimissüsteemi

Elektrilevi senine juhtimissüsteem on kasutusel 2010. aastast.
Foto: Elektrilevi
Elektrilevi ostab energeetikafirmalt Schneider Electric elektrivõrgu juhtimissüsteemi. Targa võrgu süsteem maksab 2,3 miljonit eurot ning see võetakse kasutusele 2020. aasta suveks.

Elektrilevi juhtimiskeskuse juhi Jüri Klaasseni sõnul toimub nende võrgus igas tunnis keskmiselt 500-600 sündmust, mille kohta peavad juhtimiskeskusele jõudma täpsed ja operatiivsed andmed – hooldustöö, liinile langenud puu, võrgu ehitamiseks vajalik elektriühenduse ümbersuunamine jms.

"Et kõik need sündmused mööduksid klientide jaoks võimalikult muretult ja märkamatult, peab ka võrgu juhtimissüsteem olema tipptasemel," lisas Klaassen.

Tema sõnul seavad kõrgendatud nõuded võrgu juhtimisele ka hajaenergeetika areng ja võrgus hoogustuv kahesuunaline energialiiklus. Üha nutikamaks muutuva võrguga peab võrdset sammu astuma ka küberturvalisus.

Schneider Electric võrgu juhtimissüsteem on kasutuses 80 riigis ja selle abil saavad elektri ligikaudu sada miljonit inimest. Eesti lähinaabritest kasutab sama süsteemi Soomes võrguettevõte Caruna ja Rootsis Ellevio.

Võrreldes tänase juhtimissüsteemiga, mis on kasutusel 2010. aastast, on uuel lahendusel täiustatud jaotusvõrgu seire ja kaugjuhtimine. Samuti on uuel juhtimissüsteemil lisavõimalused, mis toetavad tarkvõrgu kontseptiooni ja reaalajas võrgu juhtimist. Terviklahendus vastab Elektrilevi kinnitusel turvanõuetele, mis kehtivad elutähtsa teenuse osutamise infosüsteemidele.

Üleminek uuele SCADA-tüüpi juhtimissüsteemile algab sel suvel ja lõppeb juunis 2020. Kahe aasta jooksul läbib süsteem teste, mis peavad tagama turvalisuse ja toimimise Eesti elektrivõrgu tingimustes. Uue süsteemi kasutamiseks koolitab Elektrilevi võrgudispetšereid spetsiaalse treeningsimulaatori abil.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755