Autor: Indrek Kald • 9. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ratas soovib Hiinalt rohkem digiühendusi

Jüri Ratas kohtumas Hiina peaministri Li Keqiangiga.
Foto: Triin Oppi, riigikantselei
Peaminister Jüri Ratas toonitas kohtumisel Hiina juhtidega, et koostöö vajab enam digimõõdet. "Peale raud- ja maanteede ning torujuhtmete ühendavad tänapäeva ühiskondi digitaalsed sillad," sõnas ta.

Ratase sõnul kiirendavad digitaalsed ühendused piiriülest äritegevust ning elavdavad kaubandust, aga ka riigi- ja erasektori koostööd. Hiina peaministri Li Keqiangiga arutas Ratas lisaks ka kaubavahetuse arendamist ning Eesti toiduainetööstuse võimalusi Hiina turul.

Praegu on Eestis arendamisel Hiina ettevõtete ja kaupade jaotuskeskus, mis elavdab e-kaubandust. Kohtumisel Hiina peaministri nimetas Ratas Eesti tugevustena jaotuskeskuse rajamisel digitaalset asjaajamist, madalat korruptsiooni ja kõrge kvalifikatsiooniga tööjõudu.

Eesti ja Hiina valitsusjuhid kohtusid nädalavahetusel iga-aastase 11 Euroopa Liidu ja viie Lääne-Balkani riigi ning Hiina nn 16+1 tippkohtumise eel.

Ratase sõnul pingutab Eesti valitsus, et aidata ettevõtetel siseneda suurele Hiina turule. "Selline koostöövorm pakub head lisavõimalust enda tutvustamiseks ning kõrgeimal poliitilisel tasandil kokkulepete sõlmimiseks. See on vajalik Hiinas usalduse loomiseks ja uste avamiseks," selgitas ta.

Mullu Ungaris Budapestis toimunud tippkohtumisel osalesid Jüri Ratas ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. Toonasel kohtumisel sõlmis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Hiinaga e-kaubanduse, infosidususe ning Siiditee koostöölepped, mis avardavad Eesti transpordi- ja logistikaettevõtete võimalusi.

Tänavu aprillis käisid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad koos äridelegatsiooniga Pekingis. Külaskäigu ajal loodi kõrgetasemeline töögrupp, kuhu kuuluvad nii riigisektori kui ka suurettevõtete esindajad, näiteks Alibaba, Huawei ja JD.com. Lisaks töötab Eestis era- ja riigisektorit ühendav töörühm eesmärgiga lihtsustada kaubavahetust Hiinaga.

Seekord Sofias toimunud kohtumisel allkirjastas maaeluminister Tarmo Tamm tegevuskava koostööks Hiinaga põllumajanduse, kalanduse ja maaelu arengu valdkonnas aastail 2018–22.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755