Autor: Indrek Kald • 10. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

33% IT-inimesist nõus kohe tööd vahetama

Kodukontorit saab kasutada kümnendik IT-sektori töötajaist.
Foto: Pixabay
Kolmandik IKT-sektori töötajaist Eestis on nõus kohe ettevõtet vahetama, kui saavad aeg-ajalt kodust tööd teha, selgus uuringust.

Lisaks on 40% IKT-sektori töötajaist valmis kodust töötamise võimaluse nimel tööd vahetama lähiajal. See on kõrgem näit kui üheski muus küsitletud majandussektoris. 11% IKT-inimestest vastas uuringus, et neil juba on võimalik kodust tööd teha.

Eesti suurima tööportaali cvkeskus.ee küsitlusest selgus, et 77% eestlastest on valmis vahetama töökohta, kui nad saaks sama palgaga tööpakkumise, millega kaasneks võimalus töötada kodust.

Enam kui 2000 vastajaga uuringust ilmnes, et pea pooled (41%) vastanuist võtaksid kõhklematult kohe uue töö samal ametikohal vastu, kui sellega kaasneks võimalus vajadusel kodust tööd teha. Lisaks oleks antud tingimusel lähiajal töökohavahetuseks valmis 36% vastanuist. Kõigest 7% märkisid, et nende tööandja võimaldab juba praegu töötada vajadusel kodukontorist.

"On üllatav, kui väga Eesti tööandjad kodukontoris töötamise lubamist pelgavad," ütles cvkeskus.ee Baltimaade kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. "Vaid vähem kui kümnendikul uuringus osalenud töötajatel on võimalus töötada aeg-ajalt väljaspool kontorit. Kas juhid on raskustes töötajate töö tulemuste hindamisel ja peavad seeläbi hindama kontoris istutud tunde," küsis ta.

Auväärti sõnul on loomulikult ametikohti, kus kodukontori võimalust pole võimalik tagada ja ka inimtüüpe, kellele kaugtöö ei sobi. "Kodukontor eeldab töötajalt nii ajaplaneerimise kui ka prioriteetide seadmise oskust, iseseisvust, tehnilist nutikust ja usaldusväärsust," lisas ta.

"Teisalt tuleb aga juhtidel praegusel ajal tagada viie erineva põlvkonna töötajate rahulolu, mis paratamatult eeldab suuremat töötajate usaldamist ka väljaspool kontorit," märkis Auväärt.

Kodukontori kasutamise võimalus on tõmbeteguriks kõikidele vanusegruppidele.

25aastastest ja noorematest on kodukontori nimel valmis tööd vahetama 82% vastanuist. 26–44aastaste ja 45–53aastaste seas on antud näitaja 76% ning 54–72aastaste töötajate seas vahetaks kodukontori võimaluse nimel tööd 71% küsitletuist.

"Kuigi arvatakse, et vaba töögraafik on pigem oluline nooremale põlvkonnale, ei ole erinevused nii suured kui oodata võiks. Võimalik, et nooremate generatsioonide ootus teha võimalusel tööd ka väljaspool kontorit, on avaldanud mõju ka vanematele põlvkondadele," kommenteeris Henry Auväärt.

Valdkondade lõikes on kõige keerukam kodust töötamise võimalusega meelitada juhte. "Ühest küljest näib see muidugi loogiline, kuna pea viiendikul (18%) juhtidel on kodust töötamise võimalus juba olemas, kuid samas, millegipärast ei kehti antud muster riigi- ja finantssektori töötajate puhul," nentis Auväärt.

Kõige enam on kodukontori nimel kohe tööd valmis vahetama riigisektori töötajad. Kõige rohkem on kodukontorist lubatud töötada juhtidel (18% vastanutest), riigisektori- (13%), finants- (11%) ja infotehnoloogia valdkonna (11%) töötajatel.

Uuringus osales 2014 töötajat üle Eesti erinevatest töö valdkondadest. 47% uuringus osalejatest olid kõrg-, 24% kutse-, 23% kesk- ja 6% põhiharidusega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755