Autor: Indrek Kald • 11. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimene idufirma sai toetust teadustegevuseks

Triumf Health loodi 2016. aastal.
Foto: http://triumf.health/
Haigetele lastele mängu kaudu psühholoogilist tuge pakkuv idufirma Triumf Health sai esimesena Eesti Teadusagentuuri järeldoktori rahastuse.

Uuringu eesmärk on näidata mobiiliplatvormi kasutamise positiivset mõju vaimsele tervisele ja tervisega seotud elukvaliteedile võrreldes tavapärase raviga. Kaheaastase (2019-20) projekti eelarve on 90 500 eurot, millest 95% katab Eesti Teadusagentuur.

Triumf Healthi juht Kadri Haljas selgitas, et krooniliste haigustega lastel on kõrgendatud risk vaimsete häirete tekkeks. "Risk on seotud nii somaatiliste kui ka psühhosomaatiliste muutustega raviperioodil," tõdes ta.

Teadusprojekti eesmärk on innovatiivse mobiiliplatvormi näol sekkumisstrateegia välja arendamine, mis aitaks vähendada krooniliste haigustega kaasnevaid negatiivseid psühholoogilisi muutusi. Mobiiliplatvorm kasutab Haljase sõnul mängukeskkonda psühholoogilise toe pakkumiseks ja käitumuslike muudatuste esilekutsumiseks.

"Esimene piloteerimine toimub kuni kahekümne vähihaige lapsega ja see on juba Tallinna Lastehaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis alanud. Teostatavusuuringuga saime alustada juba varem, kuna selle põhjal on Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituudis valmimas magistritöö," selgitas ta.

"Sellele järgneb platvormi täiustamine ning ettevalmistus randomiseeritud kliinilisteks katseteks, milles osaleb 60 patsienti," lisas Haljas.

Triumf Health tegeleb krooniliselt haigete laste psühholoogiliste probleemide vähendamisega digitaalse sekkumise abil. Ettevõte kuulub teaduspargi Tehnopol juhitavasse klastrisse Connected Health.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755