Autor: Indrek Kald • 18. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Codeborne loob Eleringile ELi rahaga tarkvara

Tarkvarafirma Codeborne juht Toomas Talts.
Foto: Eiko Kink
Eesti tarkvarafirma Codeborne aitab luua Eleringile Eesti, Soome ja Läti elektriturge siduva paindlikkusteenuste platvormi, mida saab tulevikus kasutada kogu Euroopas.

Euroopa Liidu rahastatavas projektis osalevad lisaks Eesti süsteemihaldurile Eleringile naabersüsteemihaldurid, võrguettevõtjad ning teadus- ja arendustegevusega tegelevad osapooled Põhja-Balti regioonist.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul aitab platvorm kaasa elektrituru arendamisele ja suurendab turu likviidsust. "Valmivad lahendused on edaspidi rakendatavad kogu Euroopas ning on aluseks tuleviku tarkvõrgu lahendustele, turumudelitele ja rakendatavatele võrgueeskirjadele," selgitas ta.

Uus lahendus võimaldab pakkuda paindlikkusteenuseid koordineeritult süsteemihalduritele, võrguettevõtjatele ja teistele huvitatud osapooltele turul. Pakutavad teenused hõlmavad erinevaid süsteemi- ja võrguteenuseid, muuhulgas näiteks sageduse reguleerimist ja võrgupiirangute juhtimist.

Veskimägi kinnitusel võimaldab platvorm tarbijatel tulevikus teenida raha, kui nad otsustavad jätta ostetud elektri tarbimata. "Balti riikide desünkroniseerimisel Venemaa elektrisüsteemist vajame elektrisüsteemi oluliselt enam tootmise ja tarbimise paindlikkust ja loodav platvorm peaks turupõhiselt looma selleks turuosalistele võimalused," selgitas ta.

Ideaalsel juhul peab platvorm tulevikus suutma rahuldada energiasüsteemi paindlikkuse vajadusi erinevatel turgudel (hulgi-, päevasisene, reguleerimis-, reservide turg) ja koondama tarbimise juhtimise poolt pakutavad võimalused.

Eleringi juhitavas platvormi väljatöötamises osalevad ka Fingrid, AST, Elektrilevi, Elenia, Empower, Euroopa Süsteemihaldurite Võrgustik ENTSO-E, Tampere tehnikaülikool, Riia tehnikaülikool ja Piraeuse ülikool Kreekast. Üldprojekti juht on European Dynamics.

Unikaalse platvormi loomiseks sai Eleringi juhitav töögrupp juuli alguses positiivse rahastusotsuse Euroopa Liidu Horizon2020 raamprogrammist.

Platvormi loob Elering koos projektipartneritega järgmise nelja aasta jooksul. Esialgu töötatakse välja Eestit, Lätit ja Soomet hõlmav platvorm. Projekti laiem eesmärk on välja töötada regionaalsed lahendused tarbimis- ja tootmispõhise paindlikkuse kaasamiseks elektriturgudele.

Platvormi arendamine toimub osana üleeuroopalisest arendus- ja innovatsiooniprojektist Interrface, kus osaleb 42 osapoolt 15 riigist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755