Autor: Indrek Kald • 23. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guardtime aitab USA valimisi turvata

Guardtime'i juht Martin Ruubel.
Foto: Guardtime
Eesti küberturvalisuse ettevõte Guardtime osales plokiahela tehnoloogial põhineva lahenduse loomisel, millega saab USA kaitsta valijate nimekirju ja valimisprotsessi andmete väärkasutuse eest.

Guardtime´i juhi Martin Ruubeli sõnul sai projekt teoks eeskätt põhjusel, et USA on otsinud 2016. aastal toimunud presidendivalimistega seotud võimalike sekkumiste tõttu lahendusi, mis annaksid valijatele kindluse ja usalduse valimisprotsessi korrektsuse osas.

"Kogu valimisprotsessi usaldusväärsuse tagamiseks on oluline kindlustada, et õige valija poolt antud hääl salvestatakse ja loetakse üle usaldusväärse süsteemi alusel," selgitas ta.

"Seetõttu töötasime välja spetsiaalselt USA valimiste jaoks mõeldud küberturvalisuse lahenduse, mis ühildub valijate nimekirja ning hääletussüsteemiga ja tagab andmete korrektsuse, tuvastades samas koheselt igasuguse välise sekkumise valimissüsteemi andmetesse. Esialgu juurutame selle ühe omavalitsuse valimissüsteemi, kuid vajadus on loomulikult laiem," kirjeldas Ruubel.

Guardtime´i juhi sõnul on neile au luua koos Šveitsi turvatehnoloogiate pakkuja SICPAga lahendus probleemile, mis on alates eelmistest valimistest veel tänaseni päevakorral ja kerkis taas esile ka pärast eelmisel nädalal toimunud USA ja Venemaa presidentide kohtumist Helsingis.

Erinevalt Eestist ei lisandu USAs valimisnimekirjadesse kõik täisealiseks saanud kodanikud automaatselt – valimisõiguse saamiseks tuleb igal soovijal end ise valijaks registreerida. Uus lahendus aitab tagada selle protsessi korrektsuse ja turvalisuse, tuvastades koheselt võimaliku valeinfo.

Viimastel presidendivalimistel 2016. aastal oli interneti teel hääletamine võimalik eri vormides enam kui 30 USA osariigis 50st. Samas on enamikes osariikides tänaseni lisaks paberhääletusele kasutusel elektrooniline hääletus selleks mõeldud spetsiaalsete hääletusmasinate abil.

USA valimiste jaoks loodud uue lahenduse aluseks on Guardtime´i välja töötatud ja arendatav KSI blockchain tehnoloogia, mis on oma olemuselt matemaatiliselt tagatud küberturvalisuse lahendus digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse tuvastamiseks.

Tänu oma ülesehitusele võimaldab plokiahel säilitada digiandmete muudatuse ajalugu, tuvastada koheselt, kes ja millal on digiandmeid muutnud, ning kasutada neid võimalusi korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga.

Guardtime on plokiahelal põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja, mis aitab koheselt tuvastada erinevates digitaalsetes andmetes ja tarkades seadmetes tehtud muudatusi ja selle tulemusena pakkuda e-ühiskonnale usaldusväärseid ning läbipaistvaid lahendusi.

Guardtime´i tehnoloogiat on integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, näiteks Riigi Teataja, kinnisturaamat ja äriregister. Samuti teeb ettevõte koostööd nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA sõjavägi, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.

Koos Guardtime´iga USA valimiste jaoks loodud lahendust välja töötanud Šveitsi ettevõte SICPA on kogenud turvatehnoloogijate pakkuja, kes on aidanud luua lahendusi tuvastamaks võltsvaluutat, valeidentiteediga seotud dokumente ning valijate ja valimistulemustega seotud andmete väärkasutust.

USA kahtlustab Venemaad viimastesse presidendivalimistesse sekkumises riigipeaks saanud vabariiklase Donald Trumpi poolel ja demokraatide kandidaadi Hillary Clintoni vastu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755