Autor: Indrek Kald • 23. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vesterbacka ostis Eesti elektriauto

Peter Vesterbacka enda Eesti päritolu elektriautoga.
Foto: Peter Vesterbacka
Eesti autotootja Nobe Cars alustas möödunud nädalal oma loodud elektriautode eelmüügiga. Retrovälimusega kolmerattalise auto seerianumbriga 001 ostis Soomes esitlusel Peter Vesterbacka.

Veebis lehel FundedByMe investeeringuid koguv Nobe Cars alustas oma esimese saja erimudeli (Nobe 100) elektriautode eelmüügiga. Esmaostu teinud Vesterbacka on tuntud endise Rovio brändijuhina, see firma lõi populaarse mobiilimängu "Angry birds".

Võimalust tellida endale üks sajast eelmüügis olevast Nobe autost kasutas Soomes ka teine mängumaailma guru, David Helgason, kellest saab Nobe auto seerianumbriga 002 omanik. Veel soetasid eelmüügist kolmerattalised elektriautod Soome tehnorikkur Juha Hulkko ja Luksemburgis tegutseva investeerimisfondi IT-juht Jan Nielsen.

Muuhulgas Nobe brändijuhina töötava Peter Vesterbacka sõnul lähtus ta eelkõige sõiduki põnevast disainist ja detailselt läbimõeldud viimistlusest. "See on väga äge ja erilise välimusega auto, mis tõestab ka seda, et elektriautod ei pea nägema välja igavad," sõnas ta.

Vesterbacka lisas, et näeb Nobe autodes suurt potentsiaali. "Sõiduki iga osa on tehtud selliselt, et seda oleks võimalik vahetada ja taaskasutada – see pole auto, mida mõnda aega kasutada ja siis lihtsalt autolammutusse viia," märkis ta.

Nobe asutaja Roman Muljari sõnul oli autode loomisel idee teha midagi uudset, kuid samas aegumatut. "Nobe on selline auto, mida kõik tahaksid proovida juba selle stiilse ja omanäolise välimuse tõttu. Seejuures on tegemist keskkonnasõbraliku ja jõulise elektriautoga, mis püüab pilku ja annab meeldejääva sõidukogemuse," kinnitas ta.

Nobe mahutab kolm reisijat ning ruumi jääb ka pagasi jaoks. Põhiaku ja mobiilne aku võimaldavad kombineerituna sõita ühe laadimisega maksimaalselt 270 km ja sõiduki tippkiiruseks on 110 km/h. Eelmüügis olevad elektrilised Nobe erimudelid on valikus kolmes erinevas värvitoonis: sinine, punane ja must.

Suve ja sügise jooksul on plaanis sõidukeid tutvustada mitmete ajutiste väljapanekute kaudu Euroopas. Ühtlasi kogub ettevõtte augusti lõpuni investeeringuid ühisrahastusplatvormi FundedByMe kaudu.

Esimesed erimudelite hulka kuuluvad sõidukid valmivad 2020. aasta keskpaigaks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755