Autor: Indrek Kald • 25. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab tööstuse digitaliseerimist

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.
Foto: Andras Kralla
Ametist lahkuv ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo allkirjastas toetuse eelnõu, mis pakub Eesti ettevõtetele digitaliseerimise ja automatiseerimise diagnostikat.

Uue toetuse eesmärk on parandada digitaliseerimise võimalusi ja tõsta seeläbi ettevõtete tootlikkust. Rahvusvahelise DESI digitaalsete tehnoloogiate kasutuselevõtu indeksi järgi on Eesti Euroopa Liidus 28st riigist 19. kohal.

Riiklik toetus on suunatud töötleva tööstuse ettevõtetes digitaliseerimise ja automatiseerimise diagnostika läbiviimiseks.

Palo sõnul on ta oma ametiaja algusest peale pidanud tööstussektori riiklikku toetamist oluliseks. "Meie tööstusettevõtete toodang moodustab pea 70% Eesti ekspordist ja siinkohal on tootlikkuse tõstmine eriti tähtis. Usun, et riik peab selles küsimuses õla alla panema ja soovin oma algatuse lõpule viia," selgitas minister.

"Ettevõtetel on võimalik automatiseerimise ja digitaliseerimise kaudu oluliselt oma konkurentsivõimet ja seeläbi tulusid kasvatada. Soovin Eesti tööstusettevõtetele anda riigi toel ülevaate võimalustest, mida digitehnoloogiate kasutuselevõtt neile annaks," kommenteeris Palo.

Digitaliseerimise diagnostikat pakkuva toetuse tulemusel koostatakse ettevõtjatele konkreetne kalkulatsioon digitaliseerimise ja automatiseerimisega seotud kuludest ja prognoos tuludeks.

"Oleme maailmas tuntud kui e-riigi tehnoloogiate praktiseerijad ja loodan, et tänu sellele toetusele saame kaasa aidata Eesti erasektori digitaliseerituse taseme tõstmisele," lisas minister Palo.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) välja töötatud toetus on suunatud tööstusettevõtetele digitaliseerimise ja automatiseerimise diagnostika läbiviimiseks ning toetuse avanedes saab seda taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS).

MKMi eestvedamisel on riikliku tööstuspoliitika fookuses tootmisprotsesside digitaliseerimine ja automatiseerimine ning Eesti ettevõtete toodangu eksportimine välisriikidesse. Tegevusi viivad ellu EAS ja KredEx.

Neist EAS pakub ettevõtluse arenguprogrammi raames toetust ärimudeli arendamiseks ning on käivitamas ka toote- ja tehnoloogiaarenduse toetuse. KredEx avas sel suvel tööstuslaenu, mis aitab finantseerida tööstusettevõtete investeeringuid materiaalsesse ja immateriaalsesse põhivarasse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755