Autor: Indrek Kald • 2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: iga 9. saab IT-alal ümbrikupalka

IT-sektor on Eestis nende valdkondade seas, kus makstakse teistest enam ümbrikupalka.
Foto: Andras Kralla
Enam kui iga üheksas infotehnoloogia alal töötaja saab Eestis ümbrikupalka, selgus rohkem kui 4000 töötaja seas läbi viidud küsitlusest. See on kõikide sektorite keskmisest tükk maad kõrgem näit.

Valdkondade lõikes on ümbrikupalk endiselt levinuim turismi- ja hotellinduse-, ehituse- ning toitlustussektoreis, kus leidub palju hooajalisi töid. Hotellinduses kinnitas "musta" töötasu saamist iga viies (21,4%) vastaja. Toitlustuses ja ehituses olid ümbrikupalka saanud vastavalt 14,3% ja 13,8% töötajatest.

Uuringu korraldanud Eesti suurima tööportaali cvkeskus.ee teatel selgus suure üllatusena mitteametliku palga populaarsus ka IT-sektoris. Infotehnoloogia alal töötajaist tunnistas ümbrikupalga saamist 11,4% vastanutest. Lähemal vaatlusel näib, et "musta" töötasu saajate hulka kasvatavad antud alal vabakutselised ja ise ettevõtjatena teenust osutavad töötajad.

Kokku saab Eestis ümbrikupalka 6,2% töötajaist, kellest suuremal osal anti sel mitteametlikul viisil terve palk. Võrdluseks oli mullu ümbrikupalga osakaal 13,9% ja 2010. aastal 29,8%.

Levinuim on praegu ümbrikupalk turismisektoris, kus "musta" töötasuga lepib iga viies töötaja. Samuti on ümbrikupalk probleemne toitlustus- ja ehitussektoris. Lisaks on väga suur oht teenida mitteametlikku töötasu noortel, kellest tunnistas ümbrikupalga saamist pea iga viies cvkeskus.ee korraldatud küsitlusele vastaja.

"Juba üheksandat aastat järjest uurib CVKeskus.ee ümbrikupalga osakaalu Eesti tööturul, et tuletada meelde "musta" töötasuga kaasnevaid ohte. Hea on tõdeda, et mitteametliku palga osakaal on tänavu langenud madalaimale tasemele, võrreldes meie varasemate uuringute tulemustega," kommenteeris CVKeskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Tema sõnul selgus uuringust, et ümbrikupalk ohustab suuresti just tööturul nõrgemaid. "Eesti noored on ambitsioonikad ja tahavad kiiresti kaugele jõuda, kuid tööturule sisenemine on töökogemusteta keeruline. Seetõttu lepib iga viies noorem kui 19aastane töötaja praegusel ajal ümbrikupalgaga," märkis Auväärt.

"Seda kinnitab ka "musta" töötasu populaarsus vastajate seas, kellel napib tööstaaži – tervelt 16,4% vastajatest, kelle töökogemus oli vähem kui kaks aastat, said osalist või täielikku ümbrikupalka. Tööstaaž rohkem kui kaks aastat vähendas mitteametliku palga osakaalu ligi kolm korda, mis näitab, et tööturule sisenedes on paljud töötajad valmis leppima ümbrikupalgaga," selgitas Auväärt.

Lisaks selgus uuringust, et "mustale" töötasule on avatumad mehed ja vähese haridustasemega töötajad. Ümbrikupalka saavate meeste arv on märkimisväärselt vähenenud, kuid endiselt kinnitasid 7,9% meestest mitteametliku töötasu saamist. Naistest said ümbrikupalka 4,2% vastanutest.

Mida madalam on aga töötaja haridustase, seda suurem on oht saada palka ümbrikus – 12,8% põhiharidusega vastajatest olid saanud ümbrikupalka. Keskharidusega vastajate seas oli antud näitaja 9,7% ja kõrgharidusega 3,6%.

Ümbrikupalgaga nõustumise korral kaotab töötaja mitmed riigipoolsed sotsiaalsed garantiid. Näiteks jääb ilma õiglasest haigushüvitisest, mis avaldab suurt mõju, kui tervisega peaks midagi juhtuma ning ka vanemahüvitis ei vasta sellele, mis ta võiks olla ametliku töötasu saamise puhul. Lisaks vähendab töötaja "musta" töötasu aktsepteerimisel ka oma võimalusi pangast laenu taotlemisel.

Maksu- ja tolliameti veebilehel saab igaüks lihtsasti kontrollida, kas tööandja on kogu palga deklareerinud ning samasse võib jätta ka vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta.

Küsitlusele vastas 4003 töövõtjat üle Eesti. 37% vastajaist olid nooremad kui 30 eluaastat, 48% vanuses 31–49 aastat ja 16% vanemad kui 50 eluaastat.

 

Ümbrikupalga osakaal eri majandussektoreis

Turism / Hotellindus 21,4%

Toitlustus 14,3%Ehitus / Kinnisvara 13,8%Infotehnoloogia 11,4%Mehaanika / Tehnika 6,9%Transport / Logistika 6,7%Assisteerimine / Administreerimine 6,1%Tööstus / Tootmine 6,0%Klienditeenindus 5,2%Turundus / Reklaam / PR 5,0%Tervishoid / Sotsiaaltöö 4,3%Riigi- ja avalik haldus 3,5%Finants 3,4%Müük 3,4%Juhtimine 1,8%Haridus / Teadus 1,5%

Allikas: cvkeskus.ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755