Autor: Indrek Kald • 6. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS toetab digitaliseerimist

EASi ettevõtluse keskuse juht Tanel Rebane.
Foto: EAS
EAS avas erialaliitudele ja ettevõtete esindusorganisatsioonidele ideekonkursi, kus toetust antakse ka tootearenduse ja digitaliseerimise osas.

Ideekonkurss on senise erialaliitudele suunatud projektikonkursi asemel uus teenus, et leida ideid, mis tooksid pikas perspektiivis kasu paljudele ettevõtetele ning oleks ka pärast konkursi tulemusena elluviidud projektide lõppemist jätkusuutlikud.

EASi ettevõtluse keskuse juhi Tanel Rebase sõnul tuli ideekonkursi eelkäijaks olnud projektikonkurssidelt kiiduväärt algatusi ja kindlasti on mõistlik sellega jätkata.

"Hea näide on Eesti Arhitektuurikeskuse puitAIT mentorprogramm, mille eesmärk oli leida arhitektuuri, inseneeria ja tööstuse ühisosa puidu- ja puitmajatööstuse sektoris ning arendada välja suurema lisandväärtusega tooteid," märkis ta.

Kokku osales koolitusprogrammis 34 ettevõtet, kellest pooled olid loomevaldkonna ettevõtted ning ülejäänud insenerid ja puitmajatootjad. Nüüdseks toimub juba uus puitAIT programm, mis Rebase sõnul näitab, et tegemist on jätkusuutliku ettevõtmisega.

Uus konkurss viiakse läbi EASi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning kultuuriministeeriumi koostöös.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on erinevaid tegevusvaldkondi kattev ideekonkurss, mis eeldab ja soosib koostööd, ettevõtete arendamiseks ja innovatsiooni edendamiseks äärmiselt oluline.

"Paindlikkus ja võimalus erialaliitudel tulla ise välja projektidega vastavalt oma vajadustele on taolise ideekonkursi üks tugevusi, kus riik toetab rohujuure tasandilt tulnud perspektiivikaid algatusi," sõnas ta.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on oluline otsida uusi ideid ja võimalusi, kuidas veelgi enam aidata loomeettevõtjatel jõuda välisturgudele ning seal iseseisvalt ja edukalt hakkama saada.

Konkursile oodatakse ideid kahte erinevasse teemavaldkonda. Esimese alla kuuluvad eksport, tootearendus ja digitaliseerimine ning teise alla loomemajandusalase teadlikkuse tõstmine ja loomemajanduse sidumine teiste sektoritega. Ideekonkursile esitatud idee kogumaksumus võib olla 5000–200 000 eurot olenevalt projekti tüübist:

• ekspordi, tootearenduse ja digitaliseerimise väikeprojektid 5 000–14 999 eurot;• ekspordi, tootearenduse ja digitaliseerimise suurprojektid 15 000–70 000 eurot;• loomemajandusalase teadlikkuse tõstmise projektid (väikeprojektid) 5 000–39 999 eurot;• loomemajanduse sidumine teiste sektoritega (suurprojektid) 40 000–200 000 eurot.

Konkursile võivad ideid esitada kõik erialaliidud ning ettevõtteid ühendavad ja esindavad organisatsioonid, mis on registreeritud vähemalt aasta enne idee esitamise kuupäeva. Konkursile on oodatud ideed, kuhu on kaasatud vähemalt kümme ettevõtet ning omafinantseering peab olema minimaalselt 30% esitatud idee abikõlblikest kuludest.

Ideede esitamise tähtaeg on 10. septembri keskpäev.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755