Autor: Indrek Kald • 6. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA koostas valimisturvalisuse käsiraamatu

Ülevaade riikide valimisturvalisuse probleemidest.
Foto: RIA.com Marketplaces OÜ
Riigi Infosüsteemi Ameti eestvedamisel valmis Euroopa Liidu küberturvalisuse käsiraamat valimiste korraldajatele ja nende turvalisuse eest vastutajatele.

Juhendmaterjal koosneb praktilistest soovitustest ja tehnikatest valimiste turvalisuse tagamiseks. Sellesse on panustanud mitukümmend Euroopa Liidu liikmesriiki, kes jagavad oma kogemusi ja seisukohti.

Käsiraamatu ühe autori, RIA juhtivanalüütiku Liisa Pasti sõnul on valimistega seotud süsteemid järjest enam küberrünnakute sihtmärgiks, läbi mille üritatakse õõnestada kogu demokraatliku protsessi usaldusväärsust terves maailmas.

"Seetõttu on väga oluline õppida teiste kogemustest ning juhinduda kindlatest küberturbe reeglitest, mille abil on võimalik riske maandada ja intsidente ennetada," märkis ta. Kuigi tehnoloogia kasutamine valimistel on riigiti väga erinev, sõltuvad pea kõik Euroopa riigid mingil määral infosüsteemidest, lisas Past.

Käsiraamat võtab kokku kõik valimistega seotud tegevuse alates kandidaatide nimekirjade koostamisest kuni häälte lugemiseni ning annab soovitusi iga protsessi osa võimalikult turvaliseks läbiviimiseks.

Juhendmaterjali valmimisele aitasid lisaks ELi riikidele kaasa Euroopa Komisjon, Euroopa Info- ja Võrguturbeameti ja Euroopa Parlament.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755