Autor: Indrek Kald • 10. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti liitub ELi andmetöötluse ettevõttega

EuroHPCga liitumist juhib haridus- ja teadusminister Mailis Reps.
Foto: Andres Haabu
Eesti liitub Euroopa kõrgjõudlusega andmetöötluse ühisettevõttega (EuroHPC), mis pakub äärmiselt mahukate, keeruliste ja kiirete arvutuste teenust, mida ei saa sooritada tavaarvutitega.

Liitumine annab Eestile õiguse osaleda juhtorgani töös ning hääletada administratiivsete otsuste tegemisel. EuroHPC juhtorgan on ühtlasi otsustuskogu, kus lepitakse kokku tegevussuundade ehk teadus- ja innovatsioonikava konkursside sisu ja täpsemad osalemistingimused. See on samuti üheks Eesti liitumise motivaatoriks.

Kõrgjõudlusega andmetöötluse meetodid hõlmavad modelleerimist ja simulatsiooni, keerukat andmeanalüüsi ning visualiseerimist, mida kasutatakse paljudes teaduslikes, masinaehituslikes, tööstuslikes, ärilistes ja avaliku sektori rakendustes. Näiteks personaal- ja täppismeditsiinis, looduskatastroofide prognoosis/ennetuses, tööstuses ja ettevõtluses ning riigi julgeolekus ja kaitses.

EuroHPCga on võimalik liituda ilma rahalise ja mitterahalise panuseta ning sellega ei kaasne riigile automaatselt otseseid rahalisi kohustusi. Liitunud riigil on küll kohustus panustada ühisettevõtte halduskulu katmisse, kuid ainult juhul, kui riik reaalselt osaleb ühisettevõtte esimese või teise samba projektides. Ka sel juhul on riigile langev ühisettevõtte halduskulu proportsionaalne liikmesriigi reaalse tegevuskuluga konkreetse projekti raames.

Euroopa Komisjon avaldas määruse eelnõu Euroopa kõrgjõudlusega andmetöötluse ühisettevõtte asutamiseks tänavu 11. jaanuaril ning Euroopa Liidu nõukogu kinnitas selle 22. juunil.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps tegi eilsel valitsuse istungil ettepaneku kiita heaks Eesti liitumine Euroopa kõrgjõudlusega andmetöötluse ühisettevõttega ning sai volituse allkirjastada deklaratsioon "Kõrgjõudlusega andmetöötluse koostööraamistik".

Ühisettevõttega on liitunud 20 Euroopa Liidu liikmesriiki ja Šveits.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755