Autor: Indrek Kald • 14. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robotexile jõuab ka andmeteadus

Youtube´i üha leviv vaatamine mobiilseadmest koormab sidevõrke.
Foto: pixabay.com
Tänavusel robootikaüritusel Robotex analüüsivad mitme riigi andmeteadlased eestlaste Youtube´i vaatamiskogemust tehisintellekti abil.

Robotexil tuleb andmeteadlastel mõista, kuidas populaarne teenus Youtube käitub telekomivõrgu vaates ning milline on kliendi kasutuskogemus erinevais levitingimusis.

"Analüüsitakse, millistel juhtudel on Youtube´i vaatamiskogemus hea ja millistel halb ning seda ilma, et klient oleks murest märku andnud," kirjeldas Elisa telekomiteenuste valdkonnajuht Mailiis Ploomann.

Masinõppel on tema sõnul nii telekomisektoris kui ka teistes ettevõtluse valdkondades üha suurem roll ettevõtte efektiivsemaks muutmisel ning klientide kasutuskogemuse parendamisel läbi kõikide teenuste ja toodete.

Robotexil võetakse tehisintellekt abiks, et välja töötada kliendi muresid ennetavad lahendused. "Tahame pakkuda oma klientidele suurepärast teenuste kasutuskogemust ning masinõppe mudelid võimaldavad meil kliendi probleeme tuvastada veel enne, kui klient neid ise üldse tajub," kinnitas Ploomann.

"Veel aastad tagasi tundus see ulmena – täna on aga tehniliselt juba võimalik," rääkis Elisa telekomiteenuste valdkonna juht.

Koos Elisaga väljakutset Robotexil läbi viiva MindTitani juhtiva andmeteadlase Markus Lippuse sõnul antakse võistluseks ülesanne, millel on rohkem kui üks õige lahendus ja mille lahendamine on reaalselt kasulik.

"See tähendab, et osalejate ideed ei ole mitte lihtsalt mõtteharjutus, vaid neil on reaalne võimalus jõuda selleni, et need võetakse hiljem ka kasutusele. Analüüsimiseks antud andmestik on hea näide päris elus inimeste tegevusest genereeritavatest andmetest ning jätab võistlejatele ruumi erinevaid lähenemisi kasutades jõuda hea tulemuseni," selgitas ta.

"Võistlusel on üsna oluline ka tulemuste esitlemise oskus nii selleks, et oma ideid paremini edasi anda kui ka selleks, et ise paremini aru saada, mis andmetes toimub," rääkis Lippus.

Elisa on koostöös MindTitaniga võtnud tehisintellekti kasutusele ka klientide teenindamisel – vestlusrobot Annika on teenindajatel abiks ning aitab vastata kõige sagedamatele ja lihtsamatele küsimustele.

Lisaks arendavad Elisa ja MindTitan välja näobiomeetrial põhinevat isikutuvastust ning on kasutusele võtnud mitmed internetivõrgu kasutuskogemuse tõstmisele suunatud masinõppe mudelid.

Elisa ja MindTitani väljakutsest ehk challenge´ist on oodatud osa võtma kõik tiimid üle maailma. Osalejatel peavad olema varasemad teadmised ja kogemused andmete töötlusest ja masinõppest. Samas ei eeldata, et osaleja on varasemalt mobiilside andmetega kokku puutunud.

Robotexi juhatuse esimehe Sander Ganseni sõnul on organisatsiooni eestvedajad mõistnud, et Robotex on tänaseks kasvanud niivõrd laiapõhjaliseks ettevõtmiseks, et on ainuõige lisaks robootikale keskenduda ka selle kõrval eksisteerivatele valdkondadele nagu andmeteadus ja küberkaitse.

Robotex toimub Tallinnas korraga nii Eesti Näituste messikeskuses kui ka kultuurikatlas 30. novembrist 2. detsembrini.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755