Autor: ITuudised.ee • 16. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juuli 300st küberintsidendist oli tõsiseim lunarahanõue perearstikeskusele

Juulis registreeris Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) ligi 300 küberintsidenti. Tõsisemaks vahejuhtumiks oli lunarahanõue perearstikeskuses, kasvavas trendis on infosüsteemide nakatamised krüptoraha kaevandamise eesmärgil.
Foto: Pixabay

Virumaal tegutseva perearstikeskuse veidi üle 5000 patsiendi andmed krüpteeriti pahavara kaudu ning andmete taastamiseks nõudsid kurjategijad lunaraha. Andmete krüpteerimine tõi kaasa olulised häired keskuse töös.

Infoturbe konverents 2018 "Maksa raha!" 26. septembil.

Kuuled ekspertide nõuandeid infoturbe tagamiseks

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN.

Krüpteeritud oli virtuaalserver ja sellel olv tarkvara ning kõvakettal olevad koopiad. Esialgse hinnangu kohaselt kasutati lunavara nakatumiseks ära kaugligipääsu. Krüpteeritud andmed õnnestus taastada nädala jooksul.

„Olgugi, et kurjategijatel õnnestus andmed krüpteerida ehk teha need kättesaamatuks arstidele, ei pääsenud nad ka ise andmetele ligi ega saanud neid kuritarvitada,“ kinnitas RIA küberturvalisuse teenistuse juht Uku Särekanno ning lisas sarnaste juhtumite ennetamiseks ja olukorra lahendamiseks paar olulist soovitust: „Tehke andmetest alati koopiad eraldiseisvates süsteemides, usaldage IT-süsteemid ja nende hooldus professionaalide kätte ehk ostke vajadusel teenus sisse. Ohvriks langemise korral küsige abi ning andke teada aadressil [email protected]. Mitte mingil juhul ei tohi maksta nõutud raha – see motiveerib kurjategijaid aina uusi ohvreid otsima, samuti ei garanteeri lunaraha maksmine andmete tagasi saamist.“

Loe lähemalt juhtumite ja trende kohta RIA küberturvalisuse teenistuse kokkuvõtet, juuli 2018 (.pdf, 203 KB).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755