Autor: Indrek Kald • 16. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: SMIT vajab üle 100 miljoni euro

SMITi juht Ragner Paevere.
Foto: SMIT
Siseturvalisuse IKT-teenuste sujuvaks tagamiseks on SMITile järgmise kümne aasta jooksul juurde vaja vähemalt 104,7 miljonit eurot, näitas siseministeeriumi tellitud analüüs.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) direktori Ragner Paevere sõnul on nad näinud, et SMITi teenuste kvaliteedi tagamiseks on vaja lisarahastust. "Aga nüüd on meil selle kohta ka sõltumatu väliseksperdi hinnang. Püüame edaspidi oma tegemiste planeerimisel uuringu tulemusi maksimaalselt arvesse võtta," rääkis ta.

Siseministeeriumi tellitud uuringu eesmärk oli välja selgitada kokkuhoiuvõimalused siseturvalisuse valdkonna IKT-teenuste pakkumisel. Kokkuhoiuvõimaluste asemel jõudis analüüsi läbiviija AS PricewaterhouseCoopers Advisors järeldusele, et SMITil oleks jätkusuutliku teenuse tagamiseks baasrahastusena järgmise kümne aasta jooksul juurde vaja vähemalt 104,7 miljonit eurot.

SMITi teenuseid kasutavad oma tööks politsei, piirivalvurid, päästjad, kiirabi, häirekeskus, vanglateenistus ja kaitsevägi. SMIT pakub kokku 118 teenust, millest 28 on ärikriitilised – nendest võib sõltuda inimeste elu ja tervis või näiteks tekkida vajadus taastada EL sisepiir.

Lisaks puudutas analüüs tööjõu küsimust, soovitades SMITil värvata tarkvaraarenduse ja -operatsioonidega tegelev DevOps-meeskond suuremas mahus oma palgale. Optimaalne lahendus SMITi jaoks oleks DevOps-meeskond kolmandiku osas sisse osta ja kahe kolmandiku osas oma maja palgale värvata. Uuring toob välja, et SMITil oleks lisaks juurde vaja 29 majasisest ja 43 majast väljastpoolt töötavat arendajat.

Tänavu veebruarist juulini läbi viidud analüüs hõlmas dokumendianalüüsi, intervjuusid, töölauauuringuid avalikus inforuumis ja internetipõhise küsitluse läbiviimist. Uuringu tellis siseministeerium ja viis läbi AS PricewaterhouseCoopers Advisors. Uuringu läbiviimist rahastasid Euroopa Regionaalarengu Fond, siseministeerium ja SMIT.

SMITis töötab ligi 280 inimest, asutuse tänavune eelarve koos välisrahastusega on ligikaudu 37 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755