Autor: Indrek Kald • 17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parimad äpid tähtede vaatamiseks

USA kosmoseagentuuri NASA äpp Google Plays.
Foto: play.google.com
August on Eestis parim aeg tähtede vaatlemiseks – ööd on soojad ja pimedad ning taevas lähipäevil ka selge. Milliste äppidega jälgida planeete, tähtkujusid ja meteoriidisadu?

Tele2 turundusdirektori Katrin Aroni sõnul ühendavad tähevaatlusäpid telefonis asukoha, kellaaja, kompassi ja güroskoobi, et näidata meile selle hetke täpselt tähekaarti. "Äpid näitavad ka terveid lugusid tähtedest ja tähtkujudest, alustades nende kultuurilisest ajaloost kuni astronoomiliste detailideni – millest objekt koosneb, kui vana ja kaugel ta on. Sisuliselt on äpiga vaatlemine nagu GPS-kaardiga võõras linnas liikumine," ütles ta.

"Alguses võib äpiga ekraanil tähtede tuvastamine tunduda keeruline, aga kui alustada mõnest selgelt äratuntavast või eredast tähest või tähtkujust, siis on selle põhjal lihtne edasi orienteeruda," lisas Aron.

Pimedatel augustiöödel on peale tähtede ja planeetide tema sõnul kõige populaarsem vaatlusobjekt perseiidide meteoorivool, mille jooksul lendab Maa Swift-Tuttle´i komeedi jäetud tolmupilvest läbi. Perseiidide meteoorivool kestab 24. augustini.

"Augustis on peale planeetide, näiteks Marsi ja Merkuuri väga selgelt näha ka Linnutee, mis kulgeb üle taeva põhja-lõunasuunaliselt. Vaatamiseks peaks minema vähese valgusreostusega kohta ning laskma silmadel paarkümmend minutit pimedusega harjuda," lisas Aron.

Parimad äpid taeva vaatlemiseks

Uudiseid otse NASAlt (iOS, Android) – kui keegi midagi kosmosest üldse teab, siis on see USA kosmoseagentuur NASA. Nende lehel on üle 13 000 videoklipi ja 15 000 foto. Samuti saab äpi kaudu jälgida reaalajas NASA otseülekandeid.

SkyView (iOS, Android) ja Star Chart (iOS, Android) – äpid, mis aitavad tuvastada taevakehi ning näitavad ära ka iidsed tähtkujud. Mõlemad on interaktiivsed ning annavad rohkelt informatsiooni iga taevas asuva tähe kohta. "Eriti lõbus on SkyView, mis kasutab liitreaalsust ehk näitab kaamera ja asukoha järgi ära, millised tähed on parasjagu inimese ümber," ütles Aron.

Rahvusvahelist kosmosejaama ISS aitavad leida ISS Spotter (iOS) ja ISS Detector (Android). "Öises taevas pole alati lihtne aru saada, kas kauguses särab täht, lennuk või tehiskaaslane ning äpid näitavad selle ära. Muide, ISS lendab Eestist üle 5. septembril kell viis hommikul," ütles Tele2 turundusdirektor.

Suurematele astronoomiahuvilistele pakub palju põnevust ka äpp nimega Exoplanet (iOS). "Nagu nimigi ütleb, pakub see võimalust tutvuda eksoplaneetidega ehk nende taevakehadega, mis ei tiirle ümber meie Päikese, vaid teiste tähtede. Teaduslikul infol põhinev äpp näitab, kus avastatud eksoplaneedid Linnuteel asuvad ja kas neil võiks olla eluks sobivad tingimused. Ja kui avastatakse uus planeet, siis tuleb telefoni sellest kohe teavitus," selgitas Aron.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755