Autor: Indrek Kald • 22. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konverentsil Refresh tänavu ka disainilava

Mulluse Refreshi üks esinejaid oli Kair Käsper Pipedrive´ist.
Foto: refresh.rocks
Septembris Tallinnas neljandat korda toimuva tootejuhtide, disainerite ja front-end arendajate konverentsi Refresh kavas on tänavu uuendusena kuue esinejaga disainilava, mille avab ettekandega Google´i AI disainijuht Tim Wantland.

"Eelmistel aastatel oleme toote ja disaini teemad ühele lavale kokku pannud ja siis rõhk oli tootejuhtimisel. Saime osalejatelt päris palju tagasisidet, et nad tahaksid rohkem disainiga seotud esitlusi näha ja loogiline samm oli see programmi lisada," selgitas Refreshi asutaja ja korraldustiimi juht Janika Liiv.

Disaini olulisus tarkvaratoodete loomisel on tema sõnul Refreshi senise nelja aastaga drastiliselt muutunud. "Mõni aasta tagasi sai startuppi edukalt ehitada ainult inseneridest koosneva tiimiga, täna kuulub disainer arendajate kõrval sellesse tuumikusse, keda esimesena värbama hakatakse," märkis Liiv.

Ta tõi näiteks tehnoloogiahiiu IBMi, kus viis aastat tagasi oli iga disaineri kohta 72 programmeerijat, tänaseks on see suhe üks üheksale. "See on kindel märk sellest, et disain muutub ainult olulisemaks ja kogu toote tiim peaks selles valdkonnas toimuvaga kursis olema," kinnitas Liiv.

Seetõttu avatakse ka kogu konverentsi programm pealaval digitehnoloogia kooli Hyper Island

haridusjuhi Tash Willcocksi ettekandega eetikast disainis.

Disainilava avaettekande teeb Tim Wantland Google´ist, kes räägib intuitiivsest intelligentsist. Disaini teemadel jagavad oma kogemusi ka Alex Potrivaev Intercomist, mis on viimase paari aastaga ümber mõtestanud kliendisuhtluse veebis, ning Madis Lehtmets maailma suurimast majutuskeskkonnast booking.com.

Vurma: ainus digitoodete konverents

Disainiagentuuri Velvet partneri Pärtel Vurma sõnul on konverentsil suur väärtus. "Refresh

on Eestis ainuke digitoodete loomisele pühendatud konverents, mis katab selle valdkonna kõik olulised teemad alates sellest, miks ja kellele neid tooteid vaja on ja kuidas neid disainida kuni selleni, kuidas need ka tehniliselt üles ehitada," kommenteeris ta.

"Eestis on tänu startup-kogukonna aktiivsusele väga arvestatav kogus selle valdkonna tipptalente, kellel ilma Refreshita ei oleks head võimalust kodumaa pinnal oma kogemusi jagada, inspiratsiooni ammutada ja üksteiselt õppida. Refresh teeb ülimalt olulist ja tänuväärset tööd, tuues meie koduõuele maailmanimesid, kellega tutvumine ja kelle kuulamine annab alati uusi ideid ja teadmisi, kuidas oma tööd veel paremini teha," lisas Vurma.

7. septembril astub kultuurikatlas Refreshi lavalaudadele 21 eksperti kümnest riigist, et esineda 700-le osalejale.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755